Actualment esteu veient Àpats bons i saludables a l’estiu

Àpats bons i saludables a l’estiu

Què podem menjar a l’estiu per combatre la calor?

L’estiu comporta altes temperatures, dies més llargs i moltes més hores a l’aire lliure. Combatre la deshidratació, el cansament i la set es fa indispensable, aquests mesos, i, per això, és important adequar la dieta.

A l’estiu, l’estil de vida i la rutina es veuen modificats. I, per tanta, segurament també l’alimentació. Malgrat tot, el cos agraeix àpats lleugers que satisfacin Les necessitats d’aliments i líquids i que, alhora, ens mantingui frescos.

És important que la dieta sigui equilibrada i saludable i que les fruites i les verdures amb un alt contingut d’aigua siguin la base principal dels menjars estiuencs. A més de calmar la set i mantenir el cos hidratat, ajuden a nodrir la pell.

Consells per seguir una bona dieta

Moltes persones abandonen els bons hàbits durant les vacances i/o l’estiu, tot i que la realitat és que el més beneficiós per a la salut és mantenir l’estil de vida saludable tot l’any. A l’estiu, per tant, l’alimentació s’ha de basar en vegetals, i l’exercici i l’activitat física també s’han de realitzar amb regularitat. És important:

 • Beure una quantitat d’aigua suficient al dia
 • Recuperar la dieta mediterrània
 • Augmentar el consum de fruites i verdures
 • Apostar per les fruites de temporada per postres
 • No oblidar incorporar llegums a les receptes d’estiu
 • Vigilar i prendre precaucions amb certs aliments
 • Portar una vida activa

Àpats bons i saludables a l’estiu

A l’estiu és important consumir menjar fresc i aliments rics en aigua que ajudin l’organisme a mantenir-se hidratat. A més, igual que l’alimentació s’adapta a aquesta estació, també ho fa la manera de cuinar.

A l’estiu es fa servir menys el forn i es preparen més receptes fresques i saludables, com ara el gaspatxo i les amanides.

 • Les fruites més populars a l’estiu són, sens dubte, la síndria i el meló, totes dues de temporada i formades per un percentatge elevat d’aigua. El préssec i la nectarina també estan molt sol·licitades, a l’estiu, i en destaca la capacitat antioxidant. I les maduixes i la pinya són riques en aigua, però també en fibra, així que són adequades per evitar el restrenyiment.
 • Les verdures també són importants en els plats d’estiu. Un vegetal ric en fibra és l’espàrrec, que, en conserva, enriqueix la quantitat d’aigua. També és perfecte per a l’estiu el cogombre, que té un alt contingut de potassi i ajuda a prevenir la retenció de líquids.
 • Les amanides són un gran plat per lluitar contra les altes temperatures dels mesos d’estiu. A més, ofereixen milers de combinacions i poden incloure fruites, cereals, llegums i fruita seca.
 • Els llegums són molt beneficiosos per a l’organisme, també a l’estiu, i és que són molt versàtils a la cuina. Només cal canviar la manera de cuinar-los. Aquests mesos de calor, no venen de gust plats de cullera, però es pot preparar una amanida de llenties, hummus o mongetes amb cuscús. Per exemple, un empedrat de cigrons ho té tot, si es barregen bé els ingredients. És saludable, es pren fresquet i aporta moltíssims nutrients al cos.
 • El gelat també és una opció molt aclamada, aquests mesos, tant pels més petits de la casa com pels adults. Per tal que sigui una proposta saludable, s’aconsella preparar gelat casolà amb fruita fresca o gelat de iogurt, que té menys calories i greixos que els industrials.
 • En canvi, a l’estiu s’aconsella disminuir el consum de greixos i proteïnes animals. També evitar els sucres, que no ajuden a rebaixar la calor corporal.
 • Tampoc no és recomanable prendre líquids excessivament freds, perquè poden propiciar un efecte rebot del cos, que lluitarà per contrarestar aquest fred.

I quina és la millor beguda per combatre la calor?

Una bona hidratació és imprescindible, però no només a l’estiu, sinó tot l’any. Això sí, en una època tan calorosa com l’estiu, cal parar una atenció especial. La beguda més recomanable és l’aigua. Quan no se’n beu prou i apareix la deshidratació, s’incrementa el risc de patir mals de cap, cansament muscular, retenció de líquids, problemes de pell… A més d’aigua, es poden beure infusions fredes, sucs i sopes o cremes fredes, com la vichyssoise o el gaspatxo, que, gràcies als vegetals, proporcionen molts beneficis per a la salut. Tot plegat, sumat a les fruites i les verdures amb un alt contingut d’aigua, assegura la dosi recomanada per mantenir el cos hidratat diàriament.

Deixa un comentari