Actualment esteu veient Com prevenir la pèrdua de visió en la vellesa

Com prevenir la pèrdua de visió en la vellesa

Els problemes oculars són molt comuns entre la població i augmenten amb el pas dels anys. A la tercera edat és habitual patir algun trastorn de la visió, com ara cataractes, ulls secs o presbícia. I, a causa d’això, les persones poden arribar a perdre autonomia.

A mesura que van fent anys i es van fent grans, les persones van perdent visió. Generalment és conseqüència del procés natural de l’envelliment, però el procés també es pot accelerar per mals hàbits o per malalties associades a la vellesa.

Quan una persona envelleix, es poden produir canvis als ulls. Per exemple, l’agudesa visual es redueix; els músculs que regulen la mida de les pupil·les es debiliten; la producció de llàgrimes disminueix i, en conseqüència, és més complex mantenir l’ull humit, o els músculs que permeten tancar les parpelles perden força.

Relacionats amb tots aquests senyals, entre els problemes de visió més comuns en les persones de tercera edat se solen donar:

 • Presbícia
 • Glaucoma
 • Cataractes
 • Retinopatia diabètica
 • Degeneració macular
 • Ulls secs
 • Despreniment de retina

Què és la degeneració macular

La degeneració macular és un dels problemes de visió més habituals entre la població de la tercera edat. Aquest trastorn ocular destrueix gradualment la visió central i aguda i, per tant, en dificulta la visualització de detalls. És a dir, es dificulta veure-hi amb claredat i fer tasques rutinàries com ara llegir o conduir.

Aquesta patologia és comuna a partir dels 60 anys i es caracteritza per una o diverses alteracions progressives que afecten la retina. És, segons la Societat Espanyola de Retina i Vitri, la causa principal de ceguesa en persones de més de 55 anys. I, a més, va augmentant amb l’edat.

Els símptomes més freqüents són aquesta disminució de l’agudesa visual central, una disminució de la visió en color o la detecció de punts cecs. També pot disminuir la sensibilitat al contrast i tenir una percepció alterada dels objectes del camp visual, veient línies rectes com a ondulades o distorsionades.

El glaucoma

És una malaltia degenerativa del nervi òptic que pot causar un deteriorament irreversible de la visió. El glaucoma té lloc quan augmenta la pressió intraocular, i el perill més gran que té és que sol ser asimptomàtica; és a dir, que no produeix cap senyal fins que la pèrdua de visió és irreversible.

Aproximadament, un 2% de la població de més de 40 anys en pateix. A més, augmenta la prevalença a mesura que augmenta l’edat. Si no es tracta a temps i correctament, pot portar a perdre la visió en un grau molt sever i, fins i tot, a la ceguesa.

Què són les cataractes

Les cataractes són un altre dels problemes habituals en la vellesa. Es produeixen per la pèrdua progressiva i constant de transparència del cristal·lí, amb al qual cosa l’agudesa visual també disminueix.

Entre els primers símptomes, destaquen les dificultats per distingir el relleu, els colors i els contrastos i certes sensacions d’enlluernament. A més de l’edat avançada, altres factors de risc que poden provocar cataractes són la diabetis, l’herència genètica i els traumatismes oculars a causa d’accidents.

Solen afectar la majoria dels ancians que sobrepassen l’edat dels 65 anys, però, i al contrari que amb el cas de la presbícia, les cataractes responen molt bé a un tractament passant pel quiròfan.

Prevenir els problemes de visió

No tots els problemes de visió en la gent gran es poden prevenir, però sí que es poden endarrerir. Per això, és important:

 • Fer-se revisions oftalmològiques rutinàries, en les quals l’oculista pot comprovar si hi ha alteracions o variacions en la visió. Els adults s’han de fer aquests controls com a mínim una vegada a l’any. En aquestes revisions s’explora, per exemple, el fons de l’ull per descartar malalties de la retina o el nervi òptic que poden cursar de manera asimptomàtica.
 • Mantenir una alimentació sana i equilibrada, que inclogui aliments rics en vitamina C i E, fruita i verdura. El peix, que té àcids grassos omega-3, també redueix el risc de degeneració macular.
 • No fumar. Els estudis corroboren que el tabac augmenta el risc de patir cataractes i degeneració macular, entre altres problemes.
 • Fer exercici físic de manera regular per prevenir malalties com ara la hipertensió o la diabetis, que, alhora, són factors de risc de patologies oculars com el glaucoma. A més, l’exercici pot reduir fins a un 70% el risc de patir degeneració macular.
 • Protegir-se els ulls del sol. Els ulls són òrgans molt sensibles i els rajos ultraviolats poden danyar-ne totes les capes. Es recomana portar gorra, barret i, sobretot, ulleres de sol, fins i tot si està núvol. És important fer servir ulleres de protecció solar homologades i amb el filtre adequat per reduir el risc de cataractes i altres problemes oculars.

Dr. Carles Rabassa

Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari