Actualment esteu veient Com es diagnostica la malaltia de Crohn?

Com es diagnostica la malaltia de Crohn?

Com és la vida d’un malalt de Crohn?

La malaltia de Crohn és una patologia inflamatòria intestinal que pot afectar qualsevol part del tracte gastrointestinal, des de la boca fins a l’anus. Sol donar-se en persones joves, que presenten símptomes com sang a les deposicions o febre. És una malaltia crònica que comporta canvis en la vida dels pacients.

La malaltia de Crohn pertany al grup de malalties inflamatòries intestinals (MII). És una patologia crònica que, a vegades, és molt dolorosa i provoca diversos problemes de salut. Aquests problemes, al seu torn, poden ocasionar canvis en el dia a dia dels pacients.

A dia d’avui, encara se’n desconeix la causa exacta. El que sí que és cert és que hi ha alguns factors que en poden agreujar la simptomatologia, però no són la causa en si de la malaltia. Segons les investigacions, es considera que la predisposició genètica o les deficiències en el sistema immunitari poden influir en el desenvolupament de la malaltia de Crohn.

Quines característiques té?

  • La malaltia de Crohn pot afectar qualsevol part del tracte gastrointestinal, des de la boca fins a l’anus. El més comú és que afecti l’extrem inferior de l’intestí prim i el començament de l’intestí gruixut.
  • Pot aparèixer a qualsevol edat. Generalment, es dona més en adults joves, de 20 a 40 anys.

Quins símptomes té?

Aquesta malaltia es dona en forma de brots. És a dir, els símptomes de la malaltia de Crohn solen alternar períodes en què el pacient es troba bé –es diu fase de remissió– amb moments en què la persona es troba malament –és a dir, quan pateix els brots.

Els símptomes de la malaltia de Crohn són molt similars als de la colitis ulcerativa. La diferència és que la malaltia de Crohn pot tenir lloc en qualsevol part del tracte digestiu, des de la boca fins a l’anus. Per la seva banda, la colitis ulcerativa es limita a l’intestí gruixut; és a dir, al còlon.

Entre els símptomes més freqüents de la malaltia de Crohn, destaquen:

  • Símptomes digestius: diarrea, dolor abdominal, sang o moc a la femta.
  • Símptomes no digestius: aftes bucals, anèmia, inflamació articular, lesions a la pell, pèrdua de pes.

És important consultar el metge si apareixen canvis persistents en els hàbits intestinals o la persona té algun dels símptomes de la malaltia de Crohn, com el dolor abdominal; la presència de sang a la femta; nàusees i vòmits; diarrea; febre sense causa aparent durant més d’un dia o dos, o pèrdua de pes sense causa aparent.

Com es diagnostica la malaltia de Crohn?

Per tal de poder diagnosticar la malaltia de Crohn, més enllà d’avaluar els símptomes del pacient, el metge fa proves complementàries que busquen localitzar lesions a l’intestí.

Un dels exàmens més importants per diagnosticar aquesta malaltia crònica és la colonoscòpia. Aquesta prova consisteix a introduir un tub flexible per l’anus que permet visualitzar l’interior de l’intestí. També facilita obtenir biòpsies.

Hi ha tractament?

No hi ha cap cura definitiva, però per tractar la malaltia hi ha diverses opcions. La base principal és el tractament farmacològic, que pot incloure corticoides, immunosupressors, etc. A vegades, el metge també pot aconsellar alguna cirurgia, sobretot per tractar possibles complicacions.

Com afecta la vida del pacient?

Una de les coses més importants que haurà de fer el pacient és aprendre sobre la malaltia. També és important que el pacient s’involucri en les cures. Viure amb una malaltia inflamatòria intestinal pot ser un repte, però, amb suport i una adaptació dels hàbits de vida, se’n poden mitigar els símptomes més greus.

Per això, les persones malaltes de Crohn han d’adoptar nous hàbits de vida saludable i seguir una dieta especial. Es recomana, a més, abandonar el tabac, fer exercici físic de manera regular i mitigar l’impacte emocional amb l’ajuda de la família i els amics. El cercle proper del pacient ajuda a reduir l’estrès i col·labora per recuperar la salut.

Finalment, és indispensable seguir el tractament prescrit. Abandonar-lo és molt negatiu a l’hora de controlar la malaltia. Com que és una malaltia crònica i amb una simptomatologia tan extensa, és important aprendre a evitar-ne els brots. Molts pacients amb malaltia de Crohn arriben a tenir una vida normal gràcies al compromís amb el tractament.

Deixa un comentari