Actualment esteu veient Acabo de donar a llum: per què és bona idea tenir una auxiliar d’infermera a casa?

Acabo de donar a llum: per què és bona idea tenir una auxiliar d’infermera a casa?

Algunes famílies, després del naixement d’un fill, requereixen el servei d’infermeres a domicili especialitzades en el postpart. Conegudes com les salus, aquestes professionals assessoren i ajuden els pares a tenir cura del nadó.

Les auxiliars d’infermeres a domicili especialitzades en el postpart, que també es coneixen com les salus, són professionals sanitàries que acompanyen en la cura dels nadons, i assessoren i ajuden els pares en aquesta nova etapa. Són, en definitiva, cuidadores professionals a domicili de nadons nounats, que s’ofereixen en diferents horaris. És a dir, treballen en diferents torns –matí, tarda o nit– per adequar-se a les necessitats concretes de cada família.

Davant dels canvis que es viuen després del naixement d´una criatura (desordre de la casa,  manca de son, canvi d’horaris i necessitat d´adaptació a una nova realitat), actualment moltes famílies decideixen demanar ajuda externa. Entre els serveis més habituals d’aquestes infermeres postpart destaquen: col·laborar a l’hora del bany, recomanar sobre el descans de la mare i del nadó, proporcionar eines per superar els còlics, assessorar per a la lactància, etc. És a dir, es tracta, sobretot, d’un acompanyament estret durant els primers dies, quan cal resoldre molts dubtes.

Tenir l’ajuda d’aquesta professional atorga tranquil·litat quan es torna a casa amb un nadó a coll. Ajuda la mare a refer-se del part i assessora sobre tot allò relatiu a la cura d’un nadó. D’aquesta manera, forma els pares pel que fa a les primeres cures i ajuda les famílies a adquirir destresa en les cures del lactant.

Puc contractar aquest servei?

Aquest tipus de servei el pot contractar qualsevol família. És habitual entre les mares primerenques, que, per la inexperiència, tenen més pors; però també en famílies en què la mare està sola cuidant el nadó o després de parts complicats, múltiples o de nadons prematurs.

També s’aconsella quan es necessitin cures especials per als nadons, o quan hi hagi hagut alguna intervenció quirúrgica en la mare (o estigui prevista), i, finalment, si la lactància materna està sent problemàtica.

El més usual és que les famílies contactin amb aquestes professionals quan tornen a casa després d’haver donat a llum en una clínica o un centre mèdic. Però s’aconsella, si és possible, conèixer la infermera abans del part per garantir que la relació entre ella i la mare sigui de confiança absoluta.

És important que aquesta professional sanitària s’ajusti perfectament a les necessitats de cada família. L’ideal és que es contractin els seus serveis tres o quatre setmanes abans de la data probable de part, per tal de poder organitzar l´acompanyament amb prou temps.

Cuidar la mare, indispensable

L’acompanyament emocional que aporten aquest tipus de professionals de la salut és fonamental per evitar, entre altres problemes, una possible depressió postpart de la mare.

Si la mare està tranquil·la i en calma, és més senzill que el nadó també ho estigui. Per això, és important que rebi suport emocional i físic durant les primeres setmanes de maternitat. A més, un bon descans és vital perquè la dona es pugui recuperar després del part. Les salus s’encarreguen de garantir aquests moments de més calma.

Per tant, una de les funcions principals d’aquestes auxiliar d’infermera pediàtrica és garantir l’estabilitat de les mares en aquest període perquè puguin fer la millor cura del seu nadó.

Els grans beneficis de tenir una auxiliar d’infermera a casa

Una salus, o auxiliar d’infermera a domicili durant les primeres setmanes de vida d’un nadó, té diferents funcions a la llar:

  • Ajudar els pares en les cures bàsiques i la higiene del nadó
  • Assessorar sobre la lactància materna i artificial
  • Afavorir el descans i la recuperació de la mare
  • Resoldre tots els dubtes que puguin tenir els pares
  • Formar els pares sobre els problemes de salut habituals durant les primeres setmanes (plors, còlics, gasos o restrenyiment)
  • Cuidar psicològicament la mare
  • Oferir suport emocional a la família
  • Ensenyar pautes i rutines del son.

A Dependentia cobrim aquest tipus de servei amb vocació, respecte, empatia, professionalitat i confiança. Les famílies interessades en aquestes auxiliars d’infermeres a domicili per tenir cura dels nadons poden demanar-ne informació, sense compromís, per resoldre qualsevol dubte.

Dra. Claudia Pueyo
Centre Mèdic Atlàntida

Deixa un comentari