Actualment esteu veient Fer de la necessitat virtut

Fer de la necessitat virtut

Cada cop és més habitual que les empreses apostin per la integració laboral de les persones amb alguna discapacitat, ja sigui física o psíquica. Una tasca que ja fa dècades que es du a terme en organitzacions dissenyades expressament per donar feina a aquestes persones, però que en els últims anys s’ha estès a moltes empreses ordinàries que han volgut potenciar el seu vessant social. D’exemples, n’hi ha molts, com els que explicàvem en aquest article.

Del que no hi ha tants exemples és de persones amb alguna discapacitat que decideixen emprendre el seu propi negoci. Són, sovint, gent que es mou impulsada per resoldre mancances que viuen en primera persona i que arriben a la conclusió que la demanda d’aquests nous productes o serveis hi és i pot fer viable el projecte. Es tracta, com diu la dita, de fer de la necessitat virtut.

Dos casos relacionats amb la mobilitat

Pau Bach era un adolescent com qualsevol altre, amb una vida activa, que va quedar tetraplègic als 18 anys a causa d’un accident de trànsit. Com que estava estudiant disseny industrial, va començar a tunejar-se ell mateix les cadires de rodes per seguir amb el seu ritme vital, ja que les ajudes tècniques que hi havia en aquell moment al mercat no li servien. I amb els anys va decidir passar dels prototips artesanals a la fabricació de productes comercialitzables, Per això, va fundar Batec Mobility, una empresa que reserva el 33% dels llocs de treball per a persones amb alguna discapacitat. Si visiteu la seva web, explica molt bé la missió de la companyia. 

Un altre exemple de decisió i d’impuls és el de Carlo Castellano, un informàtic italià instal·lat a Barcelona. Va néixer amb un problema al maluc, du una pròtesi i té la mobilitat reduïda. Es va adonar que no hi havia cap aplicació al mercat que indiqués les places d’aparcament per a persones com ell i per això va decidir crear-la ell mateix, amb l’impuls inicial de la Fundació ONCE. Es diu Park4dis i és una app col·laborativa en la qual els mateixos usuaris poden pujar les places que localitzen si no estan incloses a la base de dades.

Incubadora de projectes

La integració laboral de les persones amb alguna discapacitat segueix a l’alça i ha superat les dades prepàndemia, com explicàvem en aquest altre article, però la taxa d’ocupació d’aquests col·lectius continua sent més baixa del que seria desitjable. Per això, l’emprenedoria pot contribuir a millorar la situació i en aquest camí els suports són molt necessaris. Si ja ho són per a les persones sense discapacitat, amb més raó per a les persones amb alguna discapacitat, que poden tenir dificultats afegides en aquest procés.

Per posar un exemple, Powernauts és una incubadora, la primera de l’Estat, de fet, destinada íntegrament a fomentar l’emprenedoria de les persones amb un 33% de discapacitat. És un projecte de la Fundació Prevent que vol proporcionar els recursos necessaris a idees de negoci mínimament viables. L’objectiu final és clar: que puguin viure del seu negoci amb un sou digne.

Deixa un comentari