Actualment esteu veient <strong>Mascotes, fidels acompanyants de les persones dependents</strong>

Mascotes, fidels acompanyants de les persones dependents

El vincle emocional que es crea entre els animals i qualsevol persona és molt positiu per a la salut. Ja coneixem els beneficis que té criar-se amb una mascota, en el cas dels nens, però també són molt valuoses per a la gent gran i dependents.

La presència d’un animal de companyia en la vida d’una persona dependent té múltiples beneficis per a la salut mental i física. Per això, cada cop són més les residències o els centres de gent gran i de rehabilitació que fan servir gossos ensinistrats com a mètode terapèutic.

Són moltes les millores que aporten les mascotes a la gent gran, malalts amb problemes mentals o pacients amb Alzheimer, autisme o síndrome de Down. Així, doncs, les teràpies amb animals són un dels tractaments que recentment s’han incorporat a les residències de gent gran.

Gràcies a aquestes teràpies, s’aconsegueix millorar la salut de les persones amb edat avançada i amb trastorns que les facin cada vegada més dependents. Les teràpies amb animals fan servir el vincle que s’estableix entre l’animal i la persona, aportant beneficis físics i emocionals a tots dos.

Està demostrat que l’estat de les persones dependents influeix en el desenvolupament de qualsevol situació. Per això, el benestar físic i mental que genera la companyia d’una mascota ajuda a frenar l’avenç de les malalties o revertir algunes situacions.

Quina mascota necessita una persona dependent?

Els gossos d’assistència sens dubte són perfectes per assistir persones amb alguna discapacitat. Es converteixen en companys fidels que faciliten el dia a dia dels seus amos. Fins i tot els ajuden a superar barreres mentals, pors o problemes físics. Qualsevol persona amb una condició física o psicològica que li suposi un límit substancial en l’estil de vida pot adoptar un gos d’assistència.

Actualment, es poden fer teràpies amb una gran varietat d’animals, més enllà dels gossos. Un exemple és l’equinoteràpia que gràcies a l’assistència amb cavalls aconsegueix grans beneficis físics i mentals en una persona dependent.

Quan s’hagi d’afrontar la decisió de buscar suport en un animal de companyia per al tractament d’una persona dependent, és important analitzar la seva situació concreta. És a dir, per a una persona amb mobilitat reduïda potser un gos, amb la responsabilitat de treure’l diàriament, no és l’opció més adequada.

Com ajudar una persona dependent amb la companyia d’una mascota

Els animals de companyia poden suposar un gran canvi en la vida de les persones dependents. Les teràpies amb animals ajuden la gent gran en diferents nivells del seu dia a dia, des del punt de vista emocional fins al de la salut física.

Els beneficis que poden aportar les mascotes a persones amb algun tipus de dependència són innombrables. Per exemple, conviure amb animals de companyia ajuda a disminuir la sensació de solitud, és clau en teràpies específiques –per tractar l’Alzheimer o l’autisme– i fomenta continuar sentint que aquesta persona té un deure i un compromís. És a dir, que continua sent útil i necessària.

Però els animals de companyia també són molt beneficiosos per a gent gran i pacients dependents perquè:

 • Fomenten l’activitat física
 • Milloren les capacitats físiques
 • Augmenten el benestar emocional
 • Incrementen la motivació personal
 • Ajuden a millorar la memòria
 • Ajuden a evitar la depressió o la tristesa
 • Redueixen l’estrès
 • Augmenten la confiança i la seguretat
 • Milloren l’autonomia
 • Redueixen la por i les autolimitacions
 • Ajuden a la socialització
 • Fomenten la comunicació
 • Afavoreixen la incorporació d’una rutina

Com triar el millor gos

Els gossos d’assistència o acompanyament a pacients dependents i/o amb discapacitat no han de ser d’una raça determinada, tot i que es recomana que siguin dòcils, sociables, tranquils i molt previsibles.

De la mateixa manera, s’aconsella que els gossos per acompanyar persones dependents tinguin una mida mitjana o petita, per evitar que exerceixin massa força sobre el seu amo.

Quique Gómez,
Psicòleg centre mèdic Atlàntida

Deixa un comentari