Actualment esteu veient La importància de tenir hobbies a la tercera edat

La importància de tenir hobbies a la tercera edat

Després de molts anys treballant, quan s’arriba a la tercera edat toca gaudir del temps lliure. És el moment de poder dedicar hores a les aficions i les activitats preferides i descobrir els beneficis, en aquesta etapa, de tenir hobbies.

A Espanya cada vegada hi ha més gent gran. Tot i l’increment de la població adulta, afortunadament, el concepte de vellesa ha anat evolucionant. Avui, la vellesa ja no s’associa amb el deteriorament, la malaltia ni la dependència, sinó que cada cop són més persones que a aquesta edat estan totalment actives i gaudint d’aquesta etapa amb ànims i salut.

La tercera edat és una època per disposar de tot el temps per a un mateix. Ja no s’està actiu laboralment i toca redescobrir aficions, començar nous hobbies i optar per una vellesa activa, perquè el benestar i la salut en aquestes edats van molt lligats a les activitats que es porten a terme.

Les persones grans han de fer activitats que els tinguin socialment, mentalment i físicament actius. Aquest envelliment actiu es basa a envellir de la manera més òptima. Es tracta, per tant, d’impulsar la qualitat de vida i la independència de les persones a la tercera edat.

L’Organització Mundial de la Salut afegeix que l’envelliment actiu permet a les persones realitzar el seu potencial de benestar físic, social i mental al llarg de tot el cicle vital i participar en la societat d’acord amb les seves necessitats, desitjos i capacitats, mentre que els proporciona protecció, seguretat i cures adequades.

Aficions a la tercera edat

Els hobbies, les activitats que es fan per gust personal i que resulten altament plaents, tenen innombrables beneficis per a la salut física i mental i milloren la qualitat de vida de les persones, sobretot quan es fan amb regularitat.

Són activitats molt importants a qualsevol edat, però cobren encara més importància a la tercera edat, ja que són vitals per mantenir una bona qualitat de vida. A més, ajuden a mantenir en funcionament les habilitats motrius i intel·lectuals i prevenen possibles problemes mentals.

Hi ha infinitat de hobbies per a gent gran, com ara passejar, pintar, fer classes de ioga, llegir, ballar… Aquestes activitats ajuden a mantenir un bon estat de salut i de benestar. I és que, a més, tenir un hobby ajuda les persones grans a sentir-se amb vitalitat, i això és molt important per a la seva autoestima i felicitat.

Beneficis de tenir un hobby en la vellesa

Els hobbies s’han d’adaptar als gustos i a les capacitats de cada persona i, en funció de la intensitat i la constància, tindran uns beneficis o uns altres, però sempre seran positius per a la salut física i mental.

Entre els avantatges principals de fer activitats plaents a la tercera edat, trobem que:

 • Augmenten l’autoestima
 • Augmenten els nivells d’autorealització
 • Redueixen el deteriorament cognitiu
 • Milloren la coordinació
 • Milloren la condició física
 • Prevenen l’aïllament o la depressió per soledat
 • Prevenen o milloren malalties neurodegeneratives i l’envelliment neuronal
 • Ajuden a disminuir o reduir els dolors articulars
 • Permeten aprendre alguna cosa nova

Alguns dels hobbies més comuns a la tercera edat

L’activitat mental i l’activitat física són indispensables per garantir un envelliment actiu. Si es mantenen, independentment de l’edat, és més probable que la persona gran se senti més segura i gaudeixi de més bona salut.

Hi ha diferents tipus d’activitats. Alguns hobbies, com ara llegir o fer passatemps, es poden fer a casa i de manera solitària. D’altres, com ara el ball o les excursions, es fan en grup. A més, hi ha hobbies que són més físics i d’altres que desenvolupen més la part mental.

Per tant, hi ha moltes opcions i cada persona ha de fer la que realment l’ompli i la faci feliç. Algunes propostes són:

 • Ball. Permet conèixer gent nova, moure els músculs i les articulacions i millorar la coordinació i la memòria. És a dir, beneficia l’àrea cognitiva de les persones.
 • Jardineria. És una de les aficions més populars, ajuda a mantenir un bon estat de salut física i és molt beneficiosa per a l’agilitat. Ajuda a reforçar la força de mans i braços i, a més, posa en contacte la ment amb la natura.
 • Passatemps o jocs de taula. Els mots encreuats, les sopes de lletres, els sudokus o jocs com el dòmino tenen un impacte molt positiu per a la salut i ajuden a mantenir el cervell actiu i en bon funcionament. També són una gran afició per prevenir problemes mentals.


Quique Gòmez
Psicólogo Centro Médico Atlàntida

Deixa un comentari