Actualment esteu veient Com triar el millor llit ortopèdic

Com triar el millor llit ortopèdic

Com triar el millor llit ortopèdic

L’objectiu principal dels llits articulats ortopèdics és ajudar a millorar el descans, l’adaptabilitat i el confort de les persones. Tenen diversos avantatges, com ara el fet de poder-ne ajustar la posició i l’alçada i, així, millorar la qualitat de vida, per exemple, de persones amb mobilitat reduïda.

Els llits ortopèdics estan formats per un somier articulat i un matalàs flexible que garanteixi un bon descans a la persona que el fa servir. La característica principal és que permeten ajustar-ne la posició i l’alçada. Consegüentment, les persones amb problemes de mobilitat o afectades per certes malalties milloren la qualitat de vida.

A més, entre els grans beneficis que comporten, destaca que aquest tipus de models s’adapten a l’ergonomia de la persona gran o pacient. Quan la persona comença a fer servir aquest tipus de llits ortopèdics, té una millora notable. I també són de gran ajuda per a les persones cuidadores.

A qui es recomana?

Tot i que són habituals en centres de salut i hospitalaris, també es poden instal·lar de manera particular a les cases i ajudar persones amb mobilitat reduïda, problemes per descansar o dolor a les articulacions. Els llits articulats eviten que tota la pressió recaigui sobre un punt concret del cos i distribueixen el pes de la persona.

De fet, aquest tipus de llits són una opció molt recomanada per a persones que, per alguna malaltia, lesió o discapacitat, s’han d’estar llargs períodes de temps reposant i, fins i tot, per a les que pateixin problemes respiratoris, com ara l’asma o l’apnea del son, i necessitin regular la inclinació del llit per poder dormir.

Així, doncs, aquests llits ajuden a proporcionar un descans millor i, a més, s’adapten a l’ergonomia de cada persona. Són molt pràctics i còmodes i, al mercat, cada vegada es troben més models i llits específics per a diferents problemàtiques.

Tipus de llits ortopèdics

Aquests llits destaquen per la versatilitat i la comoditat, i permeten personalitzar-los totalment, adaptant-los a cada cos. La majoria dels models porta incorporat un motor elèctric i es pot accionar amb comandaments a distància, donant més autonomia i independència a la persona que fa servir el llit.

Entre els models principals de llits ortopèdics que actualment es poden adquirir a les botigues, destaquen els següents:

  1. Llit ortopèdic de Judet. També conegut com a llit traumatològic, és el més recomanat per a pacients amb algun tipus de fractura, luxació o paràlisi. Té una carcassa metàl·lica que s’acobla al llit per subjectar unes politges i l’equip de tracció. D’aquesta manera, amb aquest llit articulat es pot fer la tracció esquelètica/cutània per alinear o immobilitzar una part del cos concreta.
  2. Llit rígid. Pot ser mòbil o immòbil. No permet la mobilitat del llit ni col·locar la persona en determinades posicions. És més econòmic que els models amb motor.
  3. Llit electrocircular o de Srkyker. Aquest tipus de llit es fa servir en pacients amb lesions o fractures localitzades a la columna vertebral, amb cremades o amb múltiples traumatismes. Està format per dues carcasses metàl·liques circulars, unides per un pla rígid que gira. D’aquesta manera, el llit adopta qualsevol posició, sigui vertical, horitzontal o inclinada. Permet girs de 180 graus.

Aspectes que s’han de tenir en compte a l’hora de comprar un llit ortopèdic

Hi ha molts models i tipus de llits ortopèdics, i molt versàtils, així que és important investigar bé quins models de llits articulats ortopèdics s’adaptaran millor a les necessitats de la persona que el farà servir.

També és important conèixer els aspectes bàsics del seu funcionament, i s’ha d’aprendre quin és el millor manteniment per assegurar que duri.

Abans de prendre la decisió, es recomana tenir en compte aquests aspectes:

  • Matalàs. En general, s’haurà de comprar un model d’escuma, de làtex o antiescares.
  • Mides. El més habitual és que aquest tipus de llits ortopèdics tinguin unes mides estàndard. Si se’n necessitessin unes altres de més específiques, el millor és contactar amb un fabricant especialitzat.
  • Carro elevador. Molt necessari, sobretot, per a pacients amb problemes de mobilitat. Aquest sistema d’elevació permetrà que el llit baixi o pugi.
  • Accessoris de seguretat, com ara una barana lateral per al llit, o de confort, com ara una manta elèctrica per al pacient.

Des de Dependentia et podem assessorar a l’hora de prendre aquesta decisió. A més, treballem amb els millors fabricants i distribuïdors per trobar el llit més adequat en cada cas.

Quique Gòmez
Psicólogo Centro Médico Atlàntida 

Deixa un comentari