Actualment esteu veient Ioga per a la tercera edat: com practicar-lo

Ioga per a la tercera edat: com practicar-lo

El ioga és un dels exercicis més recomanats per a la gent gran i suma nombrosos beneficis per mantenir la salut física i per tenir-ne cura, i també la mental.

L’envelliment actiu fomenta, sens dubte, un estil de vida saludable durant la tercera edat. És a dir, es tracta de gaudir d’una bona qualitat de vida i el màxim d’independent. Per això, una de les activitats més recomanades és el ioga.

Hi ha molts tipus i estils diferents de pràctica de ioga, per la qual cosa és adequat per a qualsevol persona, edat i preparació física. A més, no és mai tard per començar a practicar-lo. És a dir, l’edat no és cap barrera per practicar aquest esport, ja que els entrenaments es poden adaptar a les necessitats personals i físiques de cada individu. De fet, tot el contrari: el ioga és un dels millors esports en l’edat madura.

El ioga és una activitat integral que pot prevenir i ajudar a resoldre molts problemes associats a la tercera edat, com ara l’artritis, el deteriorament cognitiu, la demència o l’aïllament social. També ensenya a respirar de manera adequada i minimitza les molèsties de les persones amb dolor crònic.

Concretament, un estudi de la Universitat de Northumbria, al Regne Unit, confirmava fa pocs anys que la pràctica del ioga era una opció més que adequada per prevenir les caigudes en la població sènior. I és que, actualment, afegia l’informe, gairebé un terç de les persones de més de 65 anys, i més de la meitat de les persones de més de 80 anys, tenen una caiguda almenys un cop a l’any.

Com són les classes de ioga

Abans d’iniciar-se en aquesta pràctica, és important consultar amb el metge i amb professors experts en aquesta tècnica de meditació i exercici, perquè seran els encarregats de recomanar (i ensenyar) les millors postures de ioga per a l’estat de salut de cada persona.

A més, és important practicar aquest esport amb entrenadors especialitzats perquè corregeixin les males postures o els moviments incorrectes que puguin ocasionar alguna lesió.

Les classes de ioga incorporen exercicis de respiració conscient, relaxació i meditació. És una activitat de baix impacte i es pot anar modificant amb diferents accessoris en funció de la persona.

Una manera senzilla d’iniciar-s’hi és amb exercicis simples de consciència corporal asseguts en una cadira. Aquesta mena d’exercicis ajuden a mantenir la mobilitat de la columna vertebral i de la caixa toràcica. També hi ha classes de ioga aquàtic: la pràctica a l’aigua és més fàcil i permet que la gent gran es pugui moure amb més facilitat.

Claus per començar a fer ioga a la tercera edat

  1. Avaluar l’estat físic abans de començar. Parlar amb el metge per conèixer la classe (i intensitat) més adequada segons l’estat de salut i marcar els objectius reals, que, a més, ajudin a prevenir possibles lesions.
  2. Fer servir roba adequada; és a dir, roba còmoda i que no molesti a l’hora de moure’s i exercitar el cos. A més de les famoses estoretes per estirar-se, també hi ha accessoris, com corretges, blocs, etc., per fer algunes postures més accessibles.
  3. Trobar un professor de ioga que conegui les limitacions de cada edat i amb qui la comunicació sigui fàcil.
  4. Començar a poc a poc. Les primeres sessions han de ser suaus. Això també ajudarà a anar millorant la tècnica adequada per poder anar millorant de mica en mica.

Per què és tan bo practicar ioga a l’edat adulta?

Aquesta forma d’exercici està molt recomanada per als adults i persones de més de 65 anys, per la gran diversitat de beneficis físics, psicològics i socials que aporta.

Molta gent es pensa que el ioga és una activitat que només millora l’equilibri i la flexibilitat dels qui el practiquen. I no. El ioga és una pràctica amb infinitat d’avantatges i que pot corregir molts problemes associats amb l’edat, com ara la falta d’iniciativa, els problemes digestius o la circulació insuficient.

Aquests són alguns dels beneficis més populars del ioga:

  • Enforteix els ossos.
  • Enforteix els músculs.
  • Manté la massa muscular.
  • Redueix l’estrès.
  • Millora el son i redueix l’insomni.
  • Millora la respiració.
  • Disminueix els dolors.
  • Redueix el risc de depressió.
  • Millora l’estat d’ànim.
  • Millora la força.
  • Millora la flexibilitat i la mobilitat.
  • Fomenta un més bon equilibri.
  • Ajuda a tenir més energia.
  • Ajuda a prevenir lesions.
  • Millora la memòria.

Quique Gòmez
Psicólogo Centro Médico Atlàntida

Deixa un comentari