El deteriorament cognitiu es caracteritza per petites pèrdues de memòria, traves amb el llenguatge i, en general, més dificultat per raonar o prestar atenció durant un temps prolongat. És un quadre que es pot donar a partir dels 60 anys i que difereix de la simple pèrdua de memòria que podem notar amb l’edat per la disminució d’activitat intel·lectual, que no sol ser progressiva. És important diagnosticar les persones que pateixen aquest deteriorament cognitiu, perquè pot evolucionar cap a una demència, com ara la malaltia d’Alzheimer.
Senyals d’avís
Entre els símptomes que ens poden fer sospitar que una persona pateix deteriorament cognitiu hi ha els canvis en la memòria que afecten la vida diària, com ara oblidar tasques, dates, esdeveniments i compromisos importants. A més:
- Les persones amb deteriorament cognitiu poden tenir dificultat per planificar o solucionar obligacions o problemes diaris, com ara fer pagaments de factures o programar una visita al metge.
- És possible que perdin objectes amb freqüència o que es desorientin fàcilment.
- Els malalts tenen dificultat amb el llenguatge parlat o escrit. Obliden una idea o una paraula, o no poden seguir una conversa. És habitual que es produeixi un aïllament progressiu de les activitats familiars i socials.
- És característica la confusió de temps i espai, perdre la noció de les dates, dels llocs i del pas del temps.
- La demència també pot provocar alteracions de conducta o canvis en l’estat d’ànim.
Què s’ha de fer?
Per mantenir el bon funcionament del cervell i enfortir la memòria, és important seguir algunes recomanacions:
- Gimnàstica mental: Un dels consells dels especialistes per promoure una bona salut mental de la gent gran és mantenir una activitat intel·lectual habitual, exigint, en la mesura que sigui possible, esforços diaris al cervell. La gimnàstica mental pot ser útil per mantenir el cervell en condicions de funcionament òptimes i lluitar contra l’oblit.
Alguns exercicis pràctics per activar la ment poden ser llegir, fer mots encreuats o puzles, tocar un instrument, escriure, fer operacions de càlcul o jocs de memòria i mirar fotos antigues per recordar històries del passat.
De la mateixa manera, alguns estudis han comprovat que el bilingüisme és un dels factors més importants en l’entrenament cognitiu, ja que parlar més d’un idioma suposa un repte per al cervell, sobretot quan cal traduir o explicar el que significa una paraula en un altre idioma.
- Exercici físic: Igual que l’activitat cognitiva, l’activitat física també col·labora en la prevenció de la demència. L’exercici permet oxigenar el cervell i contribueix a retardar problemes motors. Els experts aconsellen fer 30 minuts d’exercici físic d’intensitat moderada cada dia.
- Alimentació: Els problemes cardiovasculars són un factor de risc per a la demència. Per tant, l’alimentació i els costums que són beneficiosos per al cor també ho són per al cervell. Cal mantenir una dieta baixa en greixos, rica en fibra i que inclogui una gran quantitat de verdures, fruites i cereals, a més de reduir la sal en els menjars. Estudis de nutrició demostren que una alimentació rica en peix i àcids grassos omega-3 pot reduir el risc de patir demència. La dieta també ha d’incloure aliments que continguin vitamina B, en concret les vitamines B6, B9 (àcid fòlic) i B12.
Els aliments amb antioxidants també poden ajudar a prevenir la demència senil. El te, les fruites fresques, les verdures, la fruita seca i els cereals són alguns aliments que contenen una gran quantitat d’antioxidants.
S’ha comprovat que l’alcoholisme és un factor de risc; amb tot, un consum moderat de vi pot arribar a ser un factor de protecció. Segons un estudi dirigit per experts de l’Hospital Clínic de Barcelona, el consum d’aliments rics en polifenols, com el vi, l’oli d’oliva i les nous, millora la funció cognitiva i la prevenció de malalties neurodegeneratives com la malaltia d’Alzheimer.
- Vida social: La gent gran que participa en activitats socials mostra un declivi cognitiu menor. Dedicar unes hores al temps d’oci disminueix l’estrès i la tensió, a més de promoure la relaxació física, factors imprescindibles per evitar la demència.
Per mantenir el cervell en forma cal exercitar-lo i cuidar-lo. L’estimulació cognitiva, la bona alimentació, l’exercici i la vida social activa són els pilars essencials per promoure una bona salut mental.
Si últimament creus que has experimentat algun dels senyals d’alerta que hem esmentat a l’article, posa’t en contacte amb un especialista.
Quique Gómez
Psicòleg Centre Mèdic Atlàntida