Nutrició a la tercera edat: què hem d’afegir i què hem d’evitar al plat
Data: 08/10/2025
Per garantir un envelliment sa, cal seguir una alimentació saludable a la tercera edat, basada en aliments rics en fibra, calci, vitamines i proteïnes, i abstenir-se d’ingerir greixos saturats, sal i alcohol en excés.
Portar una dieta sana al llarg de la vida ajuda a prevenir la malnutrició i malalties i trastorns, a més de promoure la salut i el benestar general. A la tercera edat, una correcte alimentació és fonamental per a un envelliment saludable.
Per envellir de manera saludable, és essencial adaptar l’estil de vida i seguir una dieta equilibrada, variada i adaptada a les necessitats de cada persona. Nombrosos estudis demostren que una bona nutrició és clau per prevenir malalties –com ara diabetis, malalties del cor i alguns càncers– i promoure una bona qualitat de vida en la vellesa.
Amb l’edat, el cos experimenta una sèrie de canvis físics i psicològics que condicionen la forma d’alimentar-se, i canvia la capacitat d’absorció a escala intestinal, l’absorció de nutrients i les necessitats calòriques. A més a més és una etapa en la que sovint augmenta el consum de fàrmacs i medicaments, es tendeix a reduir l’activitat física i minva la gana, entre d’altres. Tots aquests factors, juntament amb l’augment del risc de contreure malalties en persones grans, mostren que és essencial saber com alimentar-se a la tercera edat, per garantir una dieta equilibrada i nutricional d’acord amb les necessitats de la persona i l’etapa en què es troba.
En el cas, per exemple, de persones que pateixen disfàgia o problemes de deglució, és important promoure una nutrició i una hidratació adequades i adaptar la textura dels aliments sòlids i líquids per garantir una alimentació segura.
Quins aliments conté una dieta completa a la tercera edat?
Aliments variats i saludables. La fruita, la verdura i les hortalisses són prioritàries en l’alimentació de la gent gran, perquè són aliments que proporcionen vitamina C i E, i ajuden a enfortir el sistema immunològic, protegir contra malalties cròniques i millorar la salut general. En concret, la vitamina C ajuda a combatre la fatiga i millorar l’absorció de ferro, mentre que la vitamina E és antioxidant i ajuda a protegir les cèl·lules del dany causat pels radicals lliures.
Consum de fibra. Els llegums i els cereals integrals, a més de la fruita i la verdura, són rics en fibra dietètica, un tipus de carbohidrat essencial per a una bona salut digestiva. Ajuda a prevenir el restrenyiment, un problema comú en persones grans, i millora la salut intestinal.
Hidratació adequada. És recomanable beure al voltant de dos litres de líquids cada dia, preferiblement aigua, per compensar la disminució de la sensació de set i mantenir el cos hidratat.
Ingesta de proteïnes. La proteïna magra es troba en aliments com el peix, el pollastre, els ous, els llegums i altres productes lactis baixos en greix i rics en proteïna, tant d’origen vegetal com animal. La ingesta de proteïna magra és important per mantenir la massa muscular i la reparació i el creixement de teixits, i per prevenir la pèrdua de massa òssia.
Consum de lactis. Els lactis són la font principal de calci en l’organisme, i per això les veus expertes recomanen a la gent gran consumir racions diàries de productes com llet, iogurt i formatge.
Vitamines i minerals. Les vitamines i els minerals són essencials per al funcionament del cos i es troben en diferents aliments, com ara fruita, verdura, lactis, carn, peix, ous, fruita seca i llavors. Hem de parar una atenció especial a la vitamina D, per a l’absorció de calci i la salut òssia, la vitamina B12, per al sistema nerviós, i el calci, per a la salut òssia.
Greixos saludables. L’alvocat, el salmó, l’oli d’oliva i la fruita seca són alguns aliments que contenen greixos saludables, molt beneficiosos per a la salut cardiovascular, a més d’ajudar a mantenir nivells saludables de colesterol.
I quins aliments hem d’evitar?
Sucres afegits i greixos saturats. Disminuir el consum de sucres afegits, presents en la brioixeria, els refrescos i els dolços, i el consum de greixos saturats, integrats en productes processats, patates fregides, brioixeria i embotits, pot prevenir malalties com la diabetis i malalties cardiovasculars. Com a prevenció, és important llegir les etiquetes dels aliments per identificar i limitar la quantitat de sucres i greixos afegits.
Sal moderada. En la tercera edat, especialment en persones amb hipertensió arterial, és recomanable reduir el consum de sal i, en lloc seu, condimentar amb espècies i herbes , com l’all, la ceba, l’orenga, el comí, el coriandre i el julivert, entre d’altres.
Consum d’alcohol. El cos de les persones a la tercera edat experimenta una sensibilitat més gran a l’alcohol i, en conseqüència, el metabolisme l’absorbeix més lentament i s`hi queda més temps. Això augmenta el risc de causar efectes nocius al cos, i un consum excessiu d’alcohol pot afectar greument la salut.
Plats per a persones amb disfàgia. En persones amb disfàgia, es recomana evitar els aliments enganxosos, que tinguin doble textura o que desprenguin líquid quan es masteguen, a més de productes fibrosos, com ara pinya, taronja o carn fibrosa.
Consells pràctics per a una bona nutrició a la tercera edat
A qualsevol edat, una alimentació saludable va d’acord amb un estil de vida equilibrat, que inclou la pràctica d’exercici i activitat física regular.
A continuació, oferim altres consells pràctics per garantir una alimentació i un estil saludable en persones de la tercera edat.
Controlar la mida de les porcions. Ser conscient de les porcions dels aliments, la mida de les porcions i la freqüència amb què es consumeixen pot ajudar a triar aliments i begudes més saludables.
Planejar els àpats amb antelació. Fer llistes de la compra i planificar els àpats amb antelació pot contribuir a evitar compres compulsives i assegurar-se una dieta saludable. Algunes alternatives poden ser cuinar i congelar aliments per no haver de cuinar cada dia, o comprar vegetals congelats o enllaunats per afegir als plats de manera fàcil i ràpida.
Fer àpats en companyia. Compartir els àpats amb familiars, amics i persones amb qui gaudeixes, pot millorar la ingesta i l’estat d’ànim.
Fer exercici de manera regular.Fer activitats físiques ajuda a mantenir la massa muscular, millorar la mobilitat i estimular la gana.
Assistència nutricional. En cas de dificultat per cuinar o preparar menjars, es pot valorar l’assistència de cuidadors o serveis de menjar a domicili.
En definitiva, per tal de mantenir una bona salut i qualitat de vida a la tercera edat, és fonamental seguir una alimentació nutritiva i saludable, adaptada als canvis que experimenta el cos amb l’edat. És crucial personalitzar la dieta per cobrir les necessitats específiques de la gent gran, prioritzar els nutrients, les vitamines i els aliments clau, i mantenir una hidratació adequada.
La pèrdua d’audició té múltiples causes, però està inevitablement associada a la vellesa. Els nous tractaments permeten continuar gaudint de la vida diària, seguint alguns senzills consells que facilitin la…
Problemes de circulació? Artrosi? Retenció de líquids? Un bon massatge drenant pot ser la solució a aquestes molèsties, sempre que sigui suau i per part de professionals. Els massatges drenants…
Els exercicis suaus i de baix impacte ajuden les persones amb mobilitat reduïda a no perdre massa muscular mentre enforteixen els músculs i milloren la circulació sanguínia. A més, la…