La Llei de dependència ajuda gent gran dependent, persones amb diversitat funcional física o intel·lectual, i també infants de menys de 3 anys amb problemes de dependència. Aquests són els seus serveis principals.
La Llei de dependència va néixer per prestar atenció i ajuda a persones que, per diferents motius, no poden fer amb autonomia les activitats bàsiques del dia a dia, com ara moure’s, fer tasques domèstiques senzilles o cuidar-se.
Per adequar cada prestació, s’estableixen els graus de dependència següents:
Grau I o Dependència moderada: Grau I o Dependència Moderada: quan la persona necessita ajuda almenys una vegada al dia per fer diverses activitats bàsiques de la vida diària, o té necessitats d’ajuda intermitent o limitada per mantenir la seva autonomia personal.
Grau II o Dependència Severa: quan la persona necessita ajuda dues o tres vegades al dia, però no requereix la presència permanent d’una persona cuidadora, o té necessitats d’ajuda extensa per mantenir la seva autonomia personal.
Grau III o Gran Dependència: quan la persona necessita ajuda diverses vegades al dia, i per la seva pèrdua total d’autonomia mental o física, necessita la presència indispensable i continuada d’una altra persona per mantenir la seva autonomia personal.
La Llei de dependència està destinada, per tant, a gent gran dependent, persones amb diversitat funcional física o intel·lectual, i també infants dependents. Aquesta llei proporciona serveis, a través de centres públics o privats, per millorar la vida de les persones dependents.
A més, també pot oferir prestacions econòmiques per promocionar l’autonomia d’adults i infants dependents en funció del grau de dependència.
Qui es pot beneficiar de la Llei de dependència
Per poder sol·licitar les prestacions de la Llei de dependència, s’han de complir els requisits següents:
- Ser declarat persona dependent per l’òrgan corresponent a cada comunitat autònoma.
- Ser espanyol.
- Haver residit en territori espanyol durant cinc anys, dels quals dos han de ser immediatament anteriors a la data de la sol·licitud de serveis i ajudes. En el cas dels nens de menys de 5 anys, aquest període de residència s’exigirà al seu tutor legal.
Si la valoració és positiva, es durà a terme un Programa d’Atenció Individualitzat (PIA), per part d’un professional municipal, on es preveuran els serveis adients d’acord amb cada cas (Servei d’atenció domiciliària, teleassistència, etc.) i amb la seva situació social.
La Llei de dependència per a nens i nadons
Els nens de menys de 3 anys amb problemes de dependència, com ara els bebès prematurs, estan protegits per aquesta llei. En el cas dels nadons prematurs, un dels barems més importants que s’han de tenir en compte és el pes en néixer.
En altres casos de dependència, com ara menors amb discapacitat, s’ha d’establir l’ajuda segons els graus de dependència establerts. És important tenir en compte que els nens i nenes de menys de 3 anys tenen una escala de valoració diferent de la de joves i adults.
En resum, la Llei de dependència estableix diverses ajudes i serveis per als nens petits i amb menys de 3 anys que siguin dependents. Així, doncs, es poden sol·licitar tant serveis d’atenció com prestacions econòmiques. Algunes de les més demanades són:
- Ajuda a domicili
- Prestació econòmica vinculada al servei
- Prestació econòmica per a cures a casa i suport a cuidadors no professionals.
A més a més, la Llei de dependència inclou un Pla integral d’atenció per als menors de 3 anys. Amb aquest programa es fomenta que les administracions públiques reforcin l’atenció primerenca i la rehabilitació de les capacitats físiques, mentals i intel·lectuals dels infants dependents.
Finalment, també compta amb un seguiment de part dels Centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP)
La prestació econòmica vinculada a les persones (PEV)
La prestació econòmica vinculada a les persones, que popularment es coneix com la PEV, és una ajuda que s’atorga des de Serveis Socials a les persones que tenen un grau de dependència o alguna limitació en les activitats comunes del dia a dia.
Tot i que, popularment, hi ha la creença que només està pensada per a gent gran, això no és cert. En realitat, aquesta ajuda econòmica s’adreça a qualsevol persona amb discapacitat física o cognitiva, independentment de l’edat.
A més, les famílies amb càrrega familiar i amb fills amb dificultats tant físiques com cognitives i persones que tenen un risc social també poden ser beneficiàries d’aquesta ajuda econòmica.
Per tramitar la PEV cal:
- Dirigir-se a Serveis Socials, parlar amb la treballadora social corresponent.
- Presentar la resolució del grau de dependència, que s’ha rebut.
- Tramitar la prestació amb l’empresa d’atenció a domicili que correspongui.
- La treballadora social sol·licitarà el “Document C” amb les dades de l’usuari i les hores corresponent al grau de dependència (I, II o III) per activar el servei a l’empresa d’Atenció domiciliària.
Per a moltes persones, aquest tràmit és un procés complicat de gestionar. Per això, Atlàntida Dependència ajuda a totes les persones dependents que volen sol·licitar la prestació econòmica vinculada, oferint assessorament i explicant-los com fer els tràmits amb Serveis Socials.
A Atlàntida Dependència sabem que per fer fàcil la vida de les persones amb dependència és important oferir solucions integrals que vagin més enllà de l’atenció sociosanitària.