L’avenç de la intel·ligència artificial (IA) està transformant moltes àrees de la nostra vida quotidiana, i l’atenció a les persones amb discapacitat n’és una de les més prometedores. Des d’eines que faciliten la mobilitat fins a assistents personals que milloren l’autonomia i la comunicació, la IA ofereix noves oportunitats per construir una societat més accessible i inclusiva.
A continuació, t’expliquem en detall què fan, com funcionen i com poden ajudar a millorar l’autonomia i el benestar de les persones amb discapacitat diferents eines basades en la intel·ligència artificial.
- Eines de mobilitat i orientació
- Navilens: Sistema de senyalització intel·ligent que utilitza codis QR d’alta velocitat llegibles per a persones amb discapacitat visual. Ofereix informació auditiva en temps real a través del mòbil.
- Bussle: App catalana desenvolupada per l’empresa Mass Factory, especialitzada en mobilitat inclusiva. Bussle està pensada per ajudar persones amb discapacitat intel·lectual o dificultats cognitives a desplaçar-se de manera autònoma i segura per l’entorn urbà. L’aplicació ofereix indicacions pas a pas, pictogrames, alertes personalitzades i missatges de veu adaptats a les capacitats de cada usuari. També permet fer un seguiment dels desplaçaments en temps real per part de familiars o professionals de suport, millorant-ne la confiança i la seguretat. Està disponible per a dispositius Android i iOS i ja s’ha implementat en diversos municipis catalans.
- Soundscape (Microsoft): Utilitza àudio 3D i IA per crear mapes sonors que ajuden les persones cegues a moure’s de manera autònoma.
- AccessRobots: Robot assistencial de la Fundació Once que guia les persones amb discapacitat en entorns com aeroports, hospitals o centres comercials, facilitant-hi l’accés autònom i segur.
- Walkerpisa: Solució que sensoritza el paviment urbà mitjançant IA per oferir informació i assistència personalitzada, millorant la mobilitat de persones amb discapacitat visual o física.
- Eines de comunicació i accessibilitat cognitiva
- Text-to-speech i speech-to-text avançats (Google, Microsoft): permeten a persones amb discapacitats motrius o dificultats de parla expressar-se amb la veu o escriure oralment.
- Gboard amb IA predictiva: El teclat de Google inclou funcions d’autocompletat i predicció que poden ajudar persones amb discapacitats cognitives a escriure de forma més ràpida i accessible.
- Project Euphonia (Google): Entrena models de IA per entendre la parla de persones amb trastorns del llenguatge i millorar la transcripció automàtica adaptada.
- Assistents personals i aplicacions de suport
- Seeing AI (Microsoft): App que descriu el món a persones cegues: reconeix cares, objectes, textos, bitllets i molt més, mitjançant IA i càmera del mòbil.
- Aira: Servei que connecta persones cegues amb agents humans assistits per IA, que els guien a través de la càmera del seu telèfon o ulleres intel·ligents.
- Be My Eyes amb IA (OpenAI GPT-4): App on voluntaris ajudaven persones cegues, i ara també incorpora una versió d’IA que pot interpretar imatges i donar explicacions detallades.
- Eines d’educació i entorns digitals inclusius
- Eines d’accessibilitat d’Office 365 i Google Workspace: Subtitulació automàtica, lectura en veu alta, predicció de text i contrast alt automàtic per a continguts digitals.
- Classroom Technology Tools amb IA: Plataformes com Khan Academy o Duolingo fan servir IA per adaptar el ritme i contingut segons les necessitats de l’usuari.
- Eines de suport a l’autonomia i la salut mental
- Replika i Wysa: Aplicacions d’IA conversacional que ofereixen suport emocional i companyia, útil per a persones amb discapacitats que viuen soles o amb trastorns d’ansietat o autisme.
- Alexa, Google Assistant i altres assistents intel·ligents: poden ajudar a estructurar el dia, recordar cites o rutines i donar suport a persones amb discapacitat intel·lectual lleu o deteriorament cognitiu.
La intel·ligència artificial ja és, doncs, una realitat. I és previsible que en un futur molt proper les eines i possibilitats es multipliquin per aconseguir que la vida de les persones amb discapacitat sigui més còmoda en tots els àmbits.
Quique Gómez
Director Atlàntida Dependència