Les xifres parlen soles: la mort sobtada provoca cada any a Espanya al voltant de 35.000 morts. Una bona part s’haurien pogut evitar si el coneixement sobre com fer una reanimació cardiopulmonar (RCP) estigués més estès entre la població. De fet, es calcula que al nostre país només hi ha entre el 5% i el 10% de possibilitats de sobreviure a una aturada cardíaca fora d’un centre sanitari. Als països nòrdics, en canvi, aquestes possibilitats augmenten fins al 30%.
De mort sobtada, segons els experts, se’n produeixen cada dia 82 casos a Espanya, una xifra que suposa multiplicar per 29 la dels decessos atribuïbles als accidents de circulació i que dona una idea clara de la magnitud del problema. Totes aquestes dades, i d’altres, van ser en el centre dels debats del VII Congrés Nacional contra la Mort Sobtada, que es va celebrar a mitjans de novembre a Madrid, i en el qual es va destacar la necessitat d’impulsar la formació de la societat en general, i dels escolars en particular, en les maniobres RCP.
Com diferenciar els atacs al cor
Quan detectem que una persona pateix un atac de cor, el primer que cal és provar de saber de què es tracta, malgrat que no siguem metges i malgrat els nervis del moment. Aquestes són algunes pistes per reconèixer els símptomes entre dues de les principals patologies del cor:
- Mort sobtada. Com el seu nom indica, apareix de manera sobtada en persones sanes. Sense cap avís previ, el cor deixa de bategar o batega de manera irregular i la víctima perd el coneixement. Cal actuar de la manera més ràpida possible per poder salvar-li la vida. La causa principal és una arrítmia cardíaca anomenada fibril·lació ventricular.
- Infart de miocardi. Va associat a dolors aguts durant hores, amb suor i mal al pit. Normalment, les víctimes no perden el coneixement. El desencadenant d’un infart és un coàgul de sang que bloqueja el reg sanguini, però el cor continua bategant. Si es detecten a temps els símptomes i es du la víctima a l’hospital, hi ha més possibilitats de sobreviure.
En el cas de la mort sobtada, si s’actua de manera correcta abans de 3 minuts, hi ha un 75% de possibilitats d’aconseguir que la persona afectada sobrevisqui. I, per tant, la formació en RCP és clau, tant per reconèixer-ne els símptomes com per saber què s’ha de fer.
Un curset d’una hora
Aprendre a fer les maniobres de reanimació cardiopulmonar no és complicat: amb un curset bàsic d’una hora de durada n’hi ha prou per saber detectar què li està passant a la persona afectada i quina és la millor manera de procedir. A Dependentia i Grup Atlàntida, tenim acords de col·laboració amb empreses com CardioCivil per impulsar la formació en RCP entre empreses, organitzacions i la ciutadania en general. A banda d’aquesta formació d’urgència, el següent pas és disposar de manera generalitzada de desfibril·ladors en espais públics per poder-los utilitzar en cas de necessitat.