Sovint, quan es pensa en persones amb alguna discapacitat, es tendeix a la compassió i es dóna per fet que la seva vida està marcada de manera irreversible per la seva condició. Però, molt sovint també, aquestes persones tenen prou facultats mentals per ser capaces de desenvolupar qualsevol carrera, professió o activitat que es proposin. Amb adaptacions, sí, però sense limitacions.
I en aquesta eqüació les empreses integradores són una baula indispensable de la cadena per aconseguir que les persones amb discapacitats físiques o intel·lectuals no hagin de renunciar a una part molt important de la seva vida. En aquest àmbit hi ha empreses dedicades plenament a la integració -amb tots els treballadors amb alguna discapacitat- i empreses en què els entorns de treballs són mixtos i els empleats amb discapacitat conviuen i col·laboren amb empleats sense discapacitat. Aquests en són alguns exemples:
1. La Fageda: Ubicada a Santa Pau, a la Garrotxa, es dedica a la producció de lactis i són coneguts per la seva tasca d’integració laboral de persones amb discapacitat intel·lectual. Proporcionen ocupació i formació professional perquè puguin desenvolupar-se plenament en el món laboral.
2. El Gato Verde. És un innovador espai gastronòmic gestionat per la Fundació Vallès Oriental en el Teatre Auditori de Granollers. Un restaurant social i un servei de càtering, que afavoreix la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual.
3. CIPO (Centre Integral de Plaça Oberta). Amb seu a Sabadell, CIPO és una empresa de serveis integrada per persones amb discapacitat física i/o orgànica. S’ocupen de diverses activitats, com ara neteja, manipulats o atenció telefònica. CIPO destaca per oferir treball amb dignitat i qualitat a les persones amb discapacitat, demostrant que estan capacitades per desenvolupar tasques professionals amb èxit.
4. Ametller Origen: És una empresa agroalimentària amb diversos punts de venda a Catalunya. Són reconeguts per la seva tasca d’inclusió laboral de persones amb discapacitat física. Col·laboren amb entitats socials i ofereixen feina i formació a persones amb discapacitat, brindant-los oportunitats per créixer professionalment.
5. Fundació Ramon Noguera. Amb seu a Girona, té diversos centres de treball que integren persones amb discapacitat i persones sense discapacitat. Per exemple, el seu restaurant La Cuina de l’Empordà emplea persones amb discapacitat a les diferents àrees de la restauració.
6. Grup Sifu. És una empresa de serveis amb seu a l’Hospitalet de Llobregat que ofereix oportunitats laborals per a persones amb discapacitat, tant en entorns mixtos com en centres de treball exclusivament per a persones amb discapacitat. El seu enfocament és proporcionar treball decent i durador per a persones amb discapacitat o amb dificultats especials d’inserció, promovent la seva integració en llocs de treball convencionals.
Les pautes per a la integració de les persones amb discapacitat parteixen de la sensibilització i la conscienciació, però també de l’adaptació i dels ajustos a les empreses per respectar les necessitats individuals de cada treballador. I en aquest àmbit és molt important la formació i la capacitació per proporcionar als treballadors amb discapacitat les aptituds i els coneixements adequats perquè puguin realitzar les seves tasques amb èxit.