La tecnologia ja és un element indispensable de les nostres vides, però els avenços continuats en aquest camp faran que ho sigui cada cop més. La realitat virtual, l’internet de les coses, la Intel·ligència Artificial… s’estan traduint en moltíssimes aplicacions i aparells que ens proporcionen ajudes suplementàries. Uns suports que són molt útils per a tothom, però especialment per als col·lectius més vulnerables, com la gent gran o les persones amb alguna dependència.
El ventall d’opcions tendeix gairebé a l’infinit i en els pròxims anys veurem el desenvolupament de solucions tecnològiques que ara estan encara a les beceroles. Mentre no arriben, ara ja tenim múltiples dispositius i programes a la nostra disposició en diversos àmbits, com aquests:
- Robots per a persones grans. Cada vegada hi ha més prototips i comencen a proliferar algunes experiències. Algunes d’elles ja les explicàvem en aquest article. Els robots interactuen amb les persones i poden estar al cas de la seva medicació i d’algunes de les seves dades relacionades amb la salut, com la tensió i la temperatura. Per això, no estan exempts de controvèrsia, sobretot per l’ús que es pugui fer d’aquestes dades.
- Internet de les coses. La interconnexió dels objectes quotidians dels domicilis i el seu accés a internet multipliquen les possibilitats de monitoritzar els pacients. Per exemple, hi ha llits intel·ligents com aquest que recullen les dades dels signes vitals de l’usuari i les fan arribar al metge. També s’han desenvolupat sistemes de sensors que registren els patrons d’activitat dels usuaris a casa seva i alerten als serveis sanitaris en cas que es produeixin alteracions en aquests patrons (si no és al llit a l’hora habitual, per exemple) o si no detecten moviment.
- Realitat virtual. Pot ser un aliat poderós per als malalts d’Alzheimer, com demostren diversos estudis, que posen de manifest que alenteix el progrés de la malaltia. La realitat virtual barreja imatges, sons i fins i tot sensacions i, per això, pot fer reviure als malalts alguns dels seus records. Ja s’estan començant a dur a terme diverses experiències en aquest sentit, per exemple amb Google Earth. A banda, d’activar records, la realitat virtual pot proporcionar també millores en l’atenció o en l’estímul de l’activitat cerebral.
- Aplicacions mòbils. Ja hi ha moltes aplicacions per a telèfon mòbil pensades per fer un seguiment de la vida diària i d’altres que permeten mantenir localitzades les persones estimades. Si bé no estan dissenyades exclusivament per a la gent gran, poden ser útils també per a ells. En el primer cas, hi ha Daylio Journal, una mena de diari personal que permet registrar la nostra activitat, les nostres rutines i, fins i tot, el nostre estat d’ànim. I en el segon, tenim aquesta aplicació per localitzar els éssers estimats i disposa també d’un botó d’emergència.
- Telemedicina. També en el camp de la medicina s’estan desenvolupant diverses experiències per a l’atenció a distància, l’anomenada telemedicina, a través dels múltiples canals que proporcionen les tecnologies actuals. I el mateix passa amb la teleassistència, on s’estan provant amb èxit sistemes de SAD en remot, com el que ha posat en marxa Dependència a Mataró fa ben pocs mesos.