El dolor és una sensació de malestar única en cada persona. A més, els tractaments per al dolor també funcionen de manera independent en totes les persones. Quan un nen malalt sent dolor, és important que la família li doni suport, que en parlin sense tabús i aprenguin a gestionar junts la situació.
Quan un infant es posa malalt, sobretot si és greu o una malaltia crònica, impacta de manera notable en tota la família. En aquest sentit, els aspectes emocionals són molt importants a l’hora d’afrontar la malaltia i el possible dolor associat.
L’article Aspectes emocionals del nen malalt i la seva família, publicat a la FAPap (Formació Activa en Pediatria d’Atenció Primària), recorda que cada infant malalt –i els seus familiars– viurà aquest procés de manera diferent. En aquesta forma de sentir la patologia hi influeixen diversos factors, com les experiències prèvies, la pròpia malaltia i els valors i la cultura.
En els nens, les reaccions també depenen de com afecti la malaltia al seu dia a dia. Generalment, en els menors malalts apareixen sentiments comuns, com ara la negació, la rebel·lia, la por, l’apatia i l’ansietat. La funció dels pares i els adults de l’entorn familiar i mèdic és sempre dir la veritat de la situació.
Adaptar-se a la malaltia
Per tal d’atendre els aspectes emocionals, es recomana comptar amb l’assessorament dels metges i buscar, a més, el consell de psicòlegs i psicoterapeutes. L’infant malalt, a més, ha d’assumir la seva autocura sempre que sigui possible i, amb això, augmentarà l’autoestima i l’autonomia.
També és important mantenir una actitud positiva però realista, i buscar un equilibri entre la malaltia i la resta de la vida familiar. Per aprendre a viure amb els problemes de salut, potser s’han de reorganitzar els rols familiars i les prioritats. Molts ho veuen com una oportunitat d’enfortir els enllaços i donar valor a allò que realment en té.
El dolor en la infància
Moltes vegades, l’infant malalt, a més, sent dolor, i aquesta sensació està influenciada per molts factors. Cada persona nota el dolor de manera diferent i amb diferent intensitat. Analitzar el dolor en els més petits sol ser més complicat, però és important saber quina mena de dolor pateixen i fins a quin punt els fa mal.
El dolor pot ser agut o crònic. Quan és agut, és intens i es presenta durant un període relativament curt. En general, desapareix quan la lesió o el malestar cicatritza o es cura. El dolor crònic, en canvi, pot ser de lleu a sever, i preval durant llargs períodes de temps.
Per saber si a un nen li fa mal alguna cosa quan encara no ho sap verbalitzar és important estar atents a certes conductes, com ara un plor persistent, menys activitat, una cerca més demandant de contacte matern o el rebuig d’aliments. Pel que fa als nens més grans, els metges tenen diferents escales per intentar establir la intensitat del dolor.
Com calmar el dolor
Si és un nadó, es pot optar per les abraçades, les carícies o el xumet. A més, per tractar el dolor a casa, els metges poden aconsellar l’ús de paracetamol o ibuprofèn en les dosis adequades.
Quan són una mica més grans, molts dolors van associats a esgarrinxades, caigudes o accidents casolans. És una oportunitat que tenen els pares de fomentar comportaments positius relacionats amb el dolor. Parlar sense tabús del dolor quotidià pot ajudar la resiliència i la recuperació.
Els pares també han de validar el dolor dels fills i assegurar que se sentin escoltats i compresos. Cal deixar que expressin els seus sentiments i ensenyar-los a regular-los i, sobretot, implicar els nens en la seva recuperació.
Altres consells per a la família i que ajuden que els menors sàpiguen gestionar el dolor són:
- Admetre el dolor, no negar-lo mai.
- Augmentar el contacte físic amb el fill o filla.
- Si és possible, quedar-se amb ell o ella fins que controli el dolor.
- Parlar dels passos positius que es prenen per disminuir el dolor.
- Ajudar l’infant a fer alguna cosa perquè el dolor desaparegui.
- Controlar la pròpia ansietat i estar tranquils.
- Donar suport al fill o filla en la lluita.
- Parlar amb el psicòleg per aprendre una altra manera d’ajudar el nen que no sigui únicament amb medicaments.
Dolor associat a una malaltia
En el cas dels nens malalts, el dolor acostuma a ser un dels símptomes principals. Aquí l’ús de medicaments és una de les eines més eficaces. Aquest control farmacològic es pot donar de diferents maneres, bé amb medicaments orals, mitjançant injeccions, pegats o catèters especials.
En malalties com el càncer infantil, és probable que el dolor no es redueixi només prenent-se els medicaments. Per tant, és molt important comentar sempre amb el metge com se sent el nen o la nena i si el tractament ajuda. El doctor necessita aquesta informació per trobar l’analgèsic i els tractaments adequats per al petit.
Quique Gòmez
Psicólogo Centro Médico Atlàntida