El turisme inclusiu té en compte la diversitat social i ofereix serveis i viatges en igualtat de condicions a tota la població. És el que defensa el dret a l’oci de les persones amb discapacitat.
Les Nacions Unides van reconèixer, el 1948, el dret al descans i al temps lliure de les persones amb discapacitat. Avui dia, són moltes les agències de viatge i els operadors que promouen l’accessibilitat en tota la cadena turística. I és que, segons l’OMT (Organització Mundial del Turisme), al món hi ha mil milions de persones amb discapacitat, dels quals 90 milions són a la Unió Europea.
Els establiments hotelers i els recursos turístics cada cop estan més conscienciats d’aquesta diversitat social i ofereixen programes de vacances per a persones amb discapacitat i els seus acompanyants.
Entre els serveis principals, s’ofereix assistència als viatgers en aeroports, servei d’acompanyament per a persones amb mobilitat reduïda, lloguer de vehicles adaptats, circuits a mida, excursions accessibles… L’objectiu de totes aquestes ajudes és assistir les persones amb discapacitat perquè gaudeixin d’unes vacances sense limitacions.
Objectius del turisme inclusiu
Per tant, el turisme inclusiu persegueix la igualtat d’oportunitats de totes les persones a l’hora de gaudir del turisme i els moments d’oci. Entre els objectius principals, destaquen:
- Facilitar el turisme a les persones dependents i amb mobilitat reduïda i adaptar-lo a les seves condicions.
- Buscar la rendibilitat econòmica del sector turístic.
- Que totes les persones puguin fer activitats turístiques de manera autònoma.
- Incentivar la seguretat i la comoditat dels viatgers.
Ciutats accessibles
De la mateixa manera que la indústria turística està avançant en aquesta línia, les ciutats també s’estan adaptant i transformant per facilitar l’accessibilitat a tots els ciutadans. Les destinacions turístiques estan canviant infraestructures, serveis i oferta.
Espanya és un dels referents del turisme mundial, tant per volum de negoci com per la quantitat d’iniciatives innovadores, i demostra que el turisme inclusiu forma part de les agendes dels governs i les institucions locals. Són un exemple de turisme accessible ciutats com València, Barcelona, Saragossa, Sevilla i Madrid.
En resum, actualment, hi ha moltes destinacions que ja proporcionen una gran varietat d’activitats adaptades. I és que tenir una discapacitat no hauria de ser un obstacle per gaudir d’un viatge, experimentar sensacions noves o programar activitats de lleure.
Vacances en grup
Els avenços del turisme inclusiu permeten cohesionar grups. És a dir, si es pot planejar una experiència on tothom pugui viatjar a una destinació i gaudir d’una experiència satisfactòria, l’ambient social, laboral i familiar s’enriqueix. És a dir, les persones amb discapacitat o amb problemes de mobilitat milloraran les seves habilitats de comunicació i obriran més la ment.
Actualment, es pot trobar una àmplia varietat d’ofertes de vacances per a persones amb discapacitat que s’adapten a les seves necessitats de mobilitat. Una de les opcions a l’hora de tancar les vacances amb persones amb discapacitat és, precisament, fer-ho en viatges organitzats per a un grup especial.
A vegades, pensar a visitar nous llocs genera certa incertesa i temor en les persones amb discapacitat. Si les vacances es fan en companyia, les persones se’n poden despreocupar i experimentar el viatge amb més seguretat i tranquil·litat.
Els avantatges principals dels viatges en grup per a persones amb diversos graus de discapacitat són:
- Fer noves activitats.
- Trencar la rutina.
- Augmentar l’autoestima.
- Millorar la seguretat en elles mateixes.
- Crear un sentiment de grup.
- Sociabilitzar sense prejudicis.
- Millorar les habilitats socials.
- Millorar les habilitats comunicatives.
- Ajudar a crear una societat sense barreres.
Programa de vacances
Dades de la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE) asseguraven, el 2021, que cada any 1.200 persones amb discapacitat i les seves famílies viatjaven. Per a aquest 2023, la COCEMFE ha engegat el Programa de Vacances 2023, adreçat a 1.800 persones amb discapacitat i acompanyants, incloent-hi destinacions de turisme de platja, illes i balnearis on gaudir d’excursions i activitats culturals i naturals.
Iniciatives com aquestes donen prioritat a les persones amb més grau de discapacitat i amb menys possibilitats de viatjar per poder fer realitat allò de les vacances per a tothom.
Quique Gòmez
Psicólogo Centro Médico Atlàntida