Les festes de Nadal tenen dues cares: d’una banda, són un moment de trobada de les famílies, que potser fa temps que no es veuen, i de l’altra són l’expressió màxima del consumisme. Els valors de l’una i de l’altra no lliguen gaire i hauríem de trobar la manera de que passar temps en família no vagi acompanyat de comprar coses en excés. El planeta ens ho agrairà. Perquè cada compra té el seu impacte.
I com podem celebrar un Nadal més sostenible i responsable? Un Nadal en què la petjada ambiental sigui la mínima possible? Doncs els experts recomanen aquest decàleg:
- – Optar per productes de comerç just. Són productes elaborats amb criteris de sostenibilitat i de respecte als drets humans. Si es tracta de roba, cal no oblidar que la indústria de la moda és la segona que més contamina a nivell planetari.
- – Triar el comerç del barri. Això contribueix a l’economia local, en detriment dels grans gegants de la distribució, que comporten una gran petjada ambiental.
- – Fer ús de la banca ètica. Són entitats que destinen els seus beneficis a generar un impacte social i ambiental.
- – Optar per les joguines no sexistes. Els cotxes per als nens i les cuinetes per a les nenes són un patró de gènere que hauríem de desterrar. Igual que amb el color rosa i el color blau.
- – Evitar les joguines bèl·liques. Fomenten la competència, el concepte de superioritat i l’enfrontament entre infants. Sempre és millor regalar jocs senzills i tradicionals.
- – Regalar experiències. Una aportació solidària, entrades per a un acte cultural, apadrinar una mascota, compartir una activitat, regalar temps…
- – Moure’ns de manera sostenible. Podem anar a visitar la família prescindint del transport privat? Doncs fem-ho. Pel bé del planeta i, al capdavall, per nosaltres.
- – Felicitacions electròniques. El paper també té la seva petjada ambiental, o sigui que és millor no abusar-ne.
- – Planificar per no llençar. El Nadal també és sinònim de tiberis gairebé sense mesura. I això provoca sovint que haguem de llençar menjar. Per evitar aquest malbaratament, cal planificar bé els àpats I racionalitzar les compres.
- – Reutilitzar i reduir. A l’hora de fer el pessebre o de muntar l’arbre de Nadal. Reutilitzar ornaments de l’any anterior, per exemple, i evitar l’us de plàstics.
Festes inclusives
Aquest decàleg també és vàlid a l’hora de preparar un Nadal inclusiu amb les persones dependents. Molts ajuntaments ja tenen en compte, quan preparen les activitats d’aquestes festes, de mirar que siguin aptes també per a les persones que pateixen algun grau de discapacitat i que s’hi puguin sentir còmodes. Les propostes són múltiples i variades i tenen com a objectiu que tots puguem celebrar el Nadal, sense que ningú sigui discriminat.
En l’àmbit familiar, el Nadal és un moment de trobada i molts àpats s’acaben amb algun joc de taula. Si hi ha algun membre amb discapacitat funcional, podem optar per un joc que sigui apte per a ells, com els que es basen en la mímica o els dibuixos. També hi ha aplicacions que permeten aprendre de manera divertida la llengua de signes, com podeu descobrir aquí.
Si els vostres fills tenen algun problema de caire intel·lectual, potser els suposa tot un repte obrir els regals si venen embolicats amb paper de coloraines. En aquest enllaç, podreu trobar alguns trucs perquè els sigui més fàcil i adaptar l’obertura de regals al seu ritme. I aquest és un altre blog interessant amb propostes per aconseguir unes festes més inclusives.
Amb la pandèmia de Covid-19 que estem vivint des de fa gairebé dos anys, s’han popularitzat molts canals de comunicació a distància, com les videoconferències, que ens permeten estar una mica més aprop de familiars i amics quan hi ha confinaments o restriccions per viatjar. I aquestes eines també ens poden ser molt útils durant aquestes festes si ens és impossible desplaçar-nos, ja sigui per restriccions o per prudència. En el cas de persones dependents, són bones també per reforçar els lligams i susbtituir el retrobament físic.