El cervell necessita que l’entrenis diàriament. Per fer-ho, l’ideal és recórrer a activitats variades que posin en marxa diferents mecanismes cerebrals, com ara la memòria, el raonament, el càlcul… Pots dedicar un temps a llegir, a fer un sudoku o a muntar un trencaclosques, però també hi ha activitats i exercicis mentals que pots fer en el dia a dia mentre et rentes les dents o despares taula, sense haver-los de dedicar un temps extra, del qual no sempre disposem.
No hem d’oblidar que el cervell és l’òrgan més complex del cos humà i que en depenen totes les funcions vitals. Tot i aquesta importància, moltes vegades el solem descuidar, donant per fet que seguirà funcionant perfectament sense que hi parem atenció. Però aquesta creença és errònia. S’ha de mantenir actiu i entrenar-lo, respectant, òbviament, els moments de descans, que són imprescindibles perquè tingui un rendiment adequat.
Ho sabies?
- La gimnàstica cerebral és molt beneficiosa per a la salut. Mitjançant canvis subtils en la teva rutina, podràs sotmetre el cervell a noves experiències i estimular les connexions entre les diferents regions. Aquestes activitats i reptes mentals busquen treure el cervell de la zona de confort i millorar les teves capacitats cognitives.
- Tot i això, aquests exercicis s’han d’emmarcar en un estil de vida saludable. I és que els nostres hàbits tenen una funció crucial en com s’activa el cervell i com canvia estructuralment.
- Està comprovat: mantenir el cervell actiu mitjançant gimnàstica neuronal, exercici físic i una alimentació saludable retarda l’aparició de la demència en la gent gran.
- A més, els exercicis mentals són una bona fórmula per prevenir el dany cerebral ocasionat per lesions o malalties.
- És important recordar que el cervell és capaç de desenvolupar noves neurones, sempre que es mantingui actiu. Aquesta capacitat de crear noves neurones (neurogènesi) i connexions depèn d’un mateix: si canvies els hàbits i incorpores uns quants desafiaments mentals en el dia a dia, t’estaràs cuidant el cervell i la salut global.
9 exercicis per estimular el cervell
Vols millorar la memòria, el raciocini o la concentració? Amb els exercicis següents, milloraràs l’activitat cerebral i retardaràs l’envelliment mental. Són només algunes propostes, ja que n’hi ha un munt. Intenta fer-ne, almenys, dues al dia.
- Memoritza. Fes una llista de coses i memoritza-la. Una hora després, intenta veure quants conceptes recordes. Amb el pas dels dies, podràs crear llistes més difícils i desafiar la teva agudesa mental.
- Escriu a mà. Amb l’arribada de les noves tecnologies, segur que cada vegada escrius menys a mà, i és una habilitat que no has de deixar de banda. T’ajuda a treballar diferents àrees del cervell alhora.
- Sudoku. Aquest joc japonès és ideal per millorar l’habilitat en la resolució de problemes. També és un gran exercici per enfortir la concentració i l’atenció.
- Brain training. Has pensat mai a participar en clubs de lectura o en grups de conversa? Aprofita i reflexiona sobre temes d’actualitat amb els teus amics o comparteix opinions de llibres, concerts, obres de teatre…
- Treballa la motricitat fina. Hi ha jocs i exercicis divertits per fomentar la motricitat fina. Per exemple, el doble gargot: dibuixa amb totes dues mans alhora, cap endins, cap enfora, amunt i avall. Pots?
- Mapa de memòria. Surt a passejar per un lloc nou i, quan tornis a casa, intenta dibuixar un mapa de la zona. Repeteix aquest exercici quan visitis una nova ubicació.
- Quaderns d’exercicis o plantilles web. Busca a internet pàgines amb exercicis sobre càlcul, matemàtiques, percepció, memòria… També hi ha molts quaderns de paper sobre estimulació cognitiva.
- Canvia de ruta. Exercita el cervell canviant de camí quan vagis a llocs habituals (a treballar, a comprar el pa, a buscar els nens a l’escola…). Si sempre passes pels mateixos llocs, fent el mateix recorregut, el cervell no ha de pensar gaire. En canvi, si optes per canviar de ruta, haurà de fer front a nous estímuls i estar alerta per si hi ha perills desconeguts (travessar un carrer, esquivar un carril bici, passar per sota d’una bastida…).
- Reviu fotos. Molts dels nostres records es van esvaint amb el temps. Una manera de mantenir-los vius és parlar d’aquestes vivències. Un bon exercici és recuperar les fotos d’un viatge, un aniversari o una excursió i intentar verbalitzar tot el que en recordis: el que va passar, qui hi havia, com et senties…
Mantenir el nostre cos actiu és molt positiu. Igual que si fem activitat física els nostres ossos i muscles es mantenen en millors condicions, amb el nostre cervell passa el mateix, si el mantenim actiu ens donarà una bona rendiment durant molt de temps. Aquestes propostes que donem, són molt bons exercicis pel nostre cervell, i és important practicar-los per sentir-nos bé i millorar les nostres capacitats cognitives.
Quique Gómez
Psicòleg del Centre Mèdic Atlàntida