Tot i la gran importància que tenen, moltes persones encara desconeixen la funció i la feina dels logopedes. Més enllà d’atendre nens i arreglar la pronunciació de la lletra erra, aquests professionals poden ser de gran ajuda en l’etapa adulta.
Els logopedes són crucials a l’hora de prevenir, detectar, diagnosticar i tractar trastorns de la comunicació, el llenguatge, la veu i fins i tot de la deglució o l’audició. Per això, si notes una afonia recurrent de la veu o dificultats per empassar, el logopeda és el teu especialista. També, si veus que últimament et costa empassar. La constància i dedicació d’aquests especialistes mèdics són clau en la rehabilitació dels pacients amb problemes lingüístics, auditius, vocàlics…
Els logopedes també tracten la pèrdua de llenguatge o vocabulari. Els problemes de llenguatge en la gent gran generen, per a molts, situacions d’aïllament social. Per aquest motiu, és important la detecció precoç d’aquestes disfuncions –com pot ser l’afàsia– i ajudar a minimitzar-ne l’impacte.
Més enllà de la pronunciació
D’altra banda, els logopedes són essencials davant de diagnòstics de nòduls o pòlips, quelcom habitual en els professionals que treballen molt amb la veu, com els docents, els actors, els advocats, els empresaris, els teleoperadors, els locutors i els cantants. Aquestes disfonies funcionals –o lesions a les cordes vocals– estan ocasionades pel mal ús o abús vocal, i poden provocar canvis estructurals dels replecs vocals. Entre els factors clau que incideixen en aquests problemes destaquen l’estrès i la tensió.
Així mateix, si estàs començant a tenir problemes de memòria o atenció, la feina d’un logopeda servirà per frenar el possible deteriorament de les teves funcions i et millorarà, sens dubte, la qualitat de vida. I és que els logopedes tenen un paper fonamental en els pacients amb alguna síndrome demencial que, clarament, veuen afectat el llenguatge i la memòria.
El deteriorament del llenguatge en cada patologia tindrà unes característiques diferents, segons si la síndrome és d’origen vascular o degeneratiu, o si afecta específicament l’hemisferi esquerre del cervell, el dret o bilateralment. Però totes aquestes persones poden trobar millora en el seu trastorn gràcies a tallers de memòria o d’estimulació cognitiva controlats per logopedes.
Quan s’ha d’anar al logopeda?
Als logopedes popularment se’ls coneix com a “els fisioterapeutes” de les cordes vocals i de totes les estructures relacionades amb la parla. Acudir a ells està especialment aconsellat en aquestes situacions:
– Si has patit un accident cerebrovascular (conegut com a “ictus”) que ha provocat afectació de la parla o la deglució.
– Si et falla la veu amb freqüència (per exemple, si tens disfonia, és a dir, si molt habitualment estàs afònic).
– Si t’han diagnosticat algun problema a les cordes vocals, com ara nòduls o edemes.
– Si tens problemes per empassar.
– Si t’han diagnosticat una malaltia neurodegenerativa, com ara paràlisi cerebral, ELA, Alzheimer o Parkinson.
– Si et costa parlar (per exemple, si presentes tartamudesa).
– Si tens problemes de memòria o d’atenció.
El problema de la disfonia
La disfonia és un dels trastorns més habituals relacionats amb la comunicació i la capacitat de la parla. Aquesta alteració es caracteritza per la pèrdua del timbre normal de la veu i és conseqüència de diverses causes orgàniques o funcionals que tenen el seu origen, principalment, en la laringe i/o en les cordes vocals. Els símptomes més habituals de la disfonia, que poden presentar-se de manera aïllada o combinada, són ronquera, veu tremolosa, veu monòtona, variacions de la seva intensitat o pèrdua dels aguts. A més, també pots tenir tos, picor, i presentar dolor lleu o moderat a la gola.
La disfonia és crònica si s’allarga més de dues setmanes, moment en el qual (si no s’ha acudit abans al metge) es fa encara més important rebre ajuda mèdica per part d’un professional, per tal de descartar qualsevol lesió greu i per evitar mals majors, com por exemple l’afonia (l’alteració màxima de la disfonia: la pèrdua total de la veu). El logopeda t’ajudarà en els processos de rehabilitació de la veu a través d’exercicis amb els quals milloraràs la postura, la relaxació, la respiració i l’articulació, entre altres aspectes importants.
Exercicis per estimular i tractar els problemes del llenguatge
Amb els exercicis que t’enumerem a continuació també podràs estimular les teves habilitats en el desenvolupament del llenguatge:
– Anomenar objectes amb pistes fonològiques.
– Jugar al joc del penjat.
– Formar paraules amb lletres desordenades.
– Seguir la línia.
– Escoltar una cançó i cantar-la.
– Completar refranys.
– Bufar boletes de paper.
– Fer exercicis respiratoris (inspirar profundament; deixar anar l’aire a poc a poc i, després, ràpid; fer petites inspiracions…).
– Fer exercicis amb la llengua i els llavis (obrir molt la boca, tocar el paladar amb la llengua, xiular…).
Quan s’arriba a la maduresa, algunes persones mostren dificultats per comunicar-se. S’ha de recordar que els logopedes no només treballen amb nens i no només tracten els problemes de pronunciació. Si creus que presentes algun dels símptomes descrits anteriorment, consulta-ho amb un especialista. Ell serà qui valori la teva situació i t’aconselli el tractament més adequat per al teu cas en particular.
Dra. Claudia Pueyo
Directora mèdica adjunta