El govern espanyol injectarà fins a 3.600 milions d’euros en el sector de la dependència fins al 2023. És el fruit de l’acord a què ha arribat amb les comunitats autònomes i les organitzacions del sector per implementar un pla de xoc per a un àmbit que ha estat durament castigat per la pandèmia. A Catalunya, li pertoquen al voltant de 46,6 milions i és la segona autonomia que més diners rebrà.
Aquesta inversió ha de consolidar el sector i posar en marxa mesures que es reclamaven des de fa molts anys. En concret, els 3.600 milions han de servir per actuar en aquests àmbits:
- Reduir de forma substancial les llistes d’espera i els temps de tramitació de les sol·licituds de les ajudes. Actualment hi ha 230.000 persones dependents en llista d’espera de rebre la prestació, i 150.000 més que encara esperen a ser valorades.
- Assegurar bones condicions laborals per als treballadors del sector.
- Introduir millores en els serveis i prestacions que garanteixin una atenció adequada als usuaris. Preferiblement mitjançant serveis professionals de qualitat.
- Regular la figura professional de l’assistent personal. L’acord preveu que això és faci durant aquest any.
- Garantir el servei de teleassistència a totes les persones dependents reconegudes que visquin en el seu domicili. Aquest servei s’ha d’implementar a finals de 2022 com a “dret subjectiu”.
Increment del 17,4%
L’acord entre govern, autonomies i entitats del sector també recull el compromís d’augmentar el finançament del sistema de dependència per part de l’administració en almenys 600 milions d’euros el 2021 i fins a 3.600 milions més fins al 2023. Una part d’aquests diners provenen dels fons europeus per a la recuperació de la pandèmia de Covid-19.
L’augment de 600 milions inclou un increment de les quanties del nivell mínim del 17,4% i la recuperació del nivell acordat. A més, s’adquireix el compromís de pactar propostes per a la revisió de l’acord d’acreditació de centres i serveis.
Fruit del diàleg
El 2019 l’estat va aportar 1.387 milions al sistema de dependència i el 2020, uns 1.382. El 2021 s’hauria d’arribar als 2.029, mentre que al 2022 caldria situar-se en els 2.629 milions i, al 2023, en els 3.229 milions. L’acord és fruït del procés de diàleg i negociació que es va iniciar el juliol passat, quan les organitzacions del sector i els sindicats van presentar un document de treball que marcava la ruta a seguir, un document que de seguida va ser recollit per les administracions.
Actulament, el sector d’atenció a la dependència suposa el 0,5% del Producte Interior Brut (PIB) de l’Estat Espanyol, amb un volum econòmic de més de 6.000 milions d’euros. La gran majoria -4.500 milions- pertanyen a les residències, mentre que les ajudes a domicili suposen prop de 1.500 milions i la teleassistència, gairebé 140 milions. El sector dóna feina a mig milió de persones, la gran majoria de les quals són dones.