Actualment esteu veient Adaptar la casa per a la gent gran

Adaptar la casa per a la gent gran

A mida que ens fem grans, és inevitable que haguem de fer canvis en els nostres habitatges. Per seguretat, però també per fer-nos la vida més fàcil en un moment en què el físic ja no ens acompanya tant com quan érem joves. Molts cops, les solucions que podem prendre no passen per fer grans inversions, sinó per fer més pràctics i senzills els recorreguts dins de l’habitatge i l’accés als electrodoméstics i altres equipaments.

Aquests són uns quants consells a l’hora de plantejar-te una reforma de l’habitatge:

1. Elimina obstacles. Cal facilitar la mobilitat de la gent gran retirant testos, tauletes, catifes… Potser són coses que tenen valor sentimental però solen ser poc útils. Retirar no vol dir llençar-los, sinó treure’ls dels circuits de pas, que no siguin un obstacle. Les catifes poden ser una gran trampa per a la gent gran, o sigui que més val optar per les que siguin antilliscants.

2. Il·lumina bé. Garantir una bona il·luminació a totes les estances més habituals minimitza el risc de caigudes, a banda de crear espais més acollidors i còmodes. Una altra opció és instal·lar sensors que encenen els llums de manera automàtica quan detecten moviments, una solució molt bona per als espais de pas, com els passadissos.

3. Revisa les portes. Encara que no ho sembli, les portes de tota la vida poden ser un impediment quan ens fem grans. Cal revisar que s’obrin i es tanquin de manera fàcil i, sobretot, que tinguin una mida adequada. L’amplada estàndar pot ser insuficient per a la gent gran, i més encara si va amb cadira de rodes o caminadors. A vegades, la millor opció és directament treure les portes.

4. Posa ordre als armaris. Una bona manera d’evitar accidents, sobretot a la cuina i als lavabos, és que els objectes que hi ha dins dels armaris es puguin trobar fàcilment. Si estan ben ordenats, la mobilitat de la gent gran serà més fàcil. També és molt aconsellable posar protectors a les cantonades de les portes dels armaris per evitar cops i lesions.

5. Deixa el telèfon sempre a mà. La gent gran han de tenir accés al telèfon de manera permanent, l’han de tenir a mà. I ha de ser un aparell amb els números prou grans com perquè es puguin veure de manera fàcil. I és aconsellable que siguin telèfons inalàmbrics.

Lavabo, cuina i dormitori adaptats

Respecte els lavabos, és molt útil instal·lar a la dutxa barres per agafar-se o un seient i un plat o catifa antilliscants. A la cuina, és recomanable instal·lar plaques d’inducció, amb indicador del grau de calor, per evitar cremades i fugues de gas. Uns altres consells són col·locar llums als armaris i instal·lar electrodomèstics de manteniment fàcil i, addicionalment, detectors de fums.

Pel que fa al dormitori, el principal és adaptar el llit a a la persona que l’ha de fer servir, amb un matalàs i un coixí còmodes. Els llits elèctrics són molt recomanables, ja que faciliten l’accés per entrar-ne i sortir-ne. A més, s’aconsella posar tauletes de nit a l’altura adequada, interruptors de llum en els llocs més adequats, persianes elèctriques i evitar els mobles sobrers que poden entorpir els moviments de la gent gran.

El dormitori ha d’estar prop d’un lavabo i, sobretot, a la planta baixa, en cas que es visqui en una casa unifamiliar. De fet, el més recomanable és que les estances principals estiguin a peu pla i el més pròximes possible. 

Anticipació

A l’hora de plantejar-se les reformes de l’habitatge, el més important és actuar amb anticipació, per evitar haver de fer-ho quan la persona gran ja té problemes de mobilitat greus. A més, si es fa amb temps, s’aconsegueix que la persona es faci seu l’habitatge i que no li sigui aliè, en un moment en què, potser, poden patir també disfuncions cognitives. I, sobretot, tenir en compte el lema “menys és més”. Sovint no cal fer intervencions i costoses, sinó simplement racionalitzar i adequar els espais ja existents.

Menys és més. No calen grans obres sino treure coses.

Si necessiteu assessorament sobre com adaptar el vostre domicili per a persones grans, a Dependentia us podem ajudar. Per a més informació podeu trucar-nos al 93 434 28 30 o a info@dependentia.es.

Deixa un comentari