Els exercicis suaus i de baix impacte ajuden les persones amb mobilitat reduïda a no perdre massa muscular mentre enforteixen els músculs i milloren la circulació sanguínia. A més, la seva pràctica prevé fractures indesitjades o caigudes.
Practicar exercici és beneficiós per a la salut i és especialment avantatjós per a les persones amb mobilitat reduïda. Mantenir-se actiu físicament ajuda les persones que, per edat, discapacitat o accident, tenen problemes de mobilitat.
El més important és començar amb exercicis suaus i anar-ne augmentant, gradualment, la intensitat. Sempre caldrà adequar el programa d’exercicis a cada persona. S’aconsellen els exercicis de baix impacte perquè consisteixen en moviments fluids que no són agressius per a les articulacions.
Aquests moviments ajuden les persones amb problemes de mobilitat a mantenir-se actives i protegeixen la seva salut. És a dir, la pràctica regular d’exercici millora la salut física i mental de les persones i augmenta la qualitat de vida de les persones amb mobilitat limitada.
Beneficis dels exercicis en persones amb mobilitat reduïda
Moltes vegades, per a les persones amb problemes de mobilitat fer exercici pot suposar tot un desafiament. La clau és adaptar els moviments i així aconseguir millorar la força muscular o millorar la flexibilitat sense posar en risc les articulacions.
L’activitat física aporta molts beneficis a les persones amb mobilitat reduïda. Aquests en són alguns:
- Millora la circulació de la sang
- Ajuda a enfortir els músculs
- Augmenta la força i flexibilitat de les articulacions
- Millora la coordinació i equilibri
- Augmenta la llibertat i la independència
- Genera autodisciplina i perseverança
- Disminueix el risc de patir lesions o caigudes
- Alleuja els dolors
- Millora el benestar mental
Alguns dels millors exercicis per a persones amb mobilitat reduïda
- Entrenament amb peses. L’entrenament amb peses lleugeres ajuda a enfortir els músculs i augmentar la densitat òssia.
- Exercicis amb bandes elàstiques. Les bandes elàstiques permeten fer diferents exercicis amb més o menys resistència i són beneficioses per a la flexibilitat dels músculs.
- Estiraments i mobilitat articular. Els estiraments suaus de turmell, braços o coll, per exemple, mantenen la flexibilitat i redueixen la rigidesa a les articulacions.
- Natació. La natació millora la força muscular i la flexibilitat i augmenta la sensació de benestar global.
- Ioga. El ioga és un exercici de baix impacte que ajuda a millorar la flexibilitat, l’equilibri i la força muscular.
- Ciclisme. El ciclisme –sigui a l’aire lliure o en una bicicleta estàtica– permet enfortir els músculs de les cames i millorar la salut cardiovascular.
- Caminar. L’exercici més senzill de practicar ajuda a enfortir els músculs i millora la salut cardiovascular. Una opció per a persones amb mobilitat reduïda és caminar amb un bastó o un caminador.
Tips per iniciar-se en l’exercici
El millor consell per començar un programa d’exercicis és, sens dubte, consultar amb un professional sanitari. L’equip mèdic serà l’encarregat de revisar que els exercicis siguin adequats per a cada persona.
D’altra banda, és important començar amb exercicis de baixa intensitat i, de mica en mica, anar augmentant la resistència i la durada. A més, les persones amb mobilitat reduïda han de fer servir l’equip adequat. És a dir, per assegurar que l’exercici sigui accessible, cal fer servir pesos lleugers, cadires ergonòmiques, etc.
Com en tot, la regularitat és crucial. Ser constant amb la pràctica de l’exercici físic ajudarà a beneficiar-se dels avantatges. D’altra banda, moltes persones veuen que practicar l’exercici en grup els ajuda a motivar-se. Les persones amb mobilitat reduïda poden trobar un bon suport en grups d’exercici.
Finalment, comptar amb el suport d’un cuidador a domicili professional també facilita la pràctica d’exercici. Aquest cuidador pot incentivar les persones i recordar la importància de practicar activitats físiques per a la salut.
A més, el cuidador professional està capacitat per revisar les activitats que té programades una persona amb mobilitat reduïda i anar ajustant segons les necessitats de cada etapa.
Si busques un cuidador professional a domicili, pots sol·licitar-lo a través d’Atlàntida Dependència, que, amb més de 20 anys d’experiència, ofereix diverses solucions, com ara teleassistència 24 hores o serveis de fisioteràpia, per millorar la qualitat de vida de persones amb dependència.